fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Rimski mačevi stari skoro 2.000 godina pronađeni u neverovatno očuvanom stanju

Rimski mač

Mačevi otkriveni u nacionalnom parku u Izraelu verovatno su bili „plen” koji su tamo sakrili pobunjenici koji nisu želeli da ih rimske vlasti uhvate sa njima.

Pronađenu kolekciju čine četiri „izuzetno očuvana“ rimska mača stara 1.900 godina i drugo oružje sa drškom.

Izraelska uprava za antikvitete objavila je da su mačevi otkriveni u maloj skrivenoj pećini u oblasti izolovanih i nepristupačnih litica severno od En Gedija u prirodnom rezervatu Judejske pustinje.

„Skrivanje mačeva u dubokim pukotinama u izolovanoj pećini severno od En Gedija, nagoveštava da je oružje uzeto kao plen od rimskih vojnika ili sa bojnog polja, i da su ga judejski pobunjenici namerno sakrili za ponovnu upotrebu“, rekao je Itan Klajn, jedan od direktora projekta istraživanja Judejske pustinje.

„Očigledno, pobunjenici nisu želeli da ih rimske vlasti uhvate dok im je ovo oružje u posedu. Upravo počinjemo istraživanje pećine i skrivenog oružja u njoj, sa ciljem da pokušamo da otkrijemo ko je posedovao mačeve, gde, kada i ko ih je napravio. Pokušaćemo da preciziramo istorijski događaj koji je doveo do čuvanja ovog oružja u pećini i utvrdimo da li je to bilo u vreme pobune koja se dogodila između 132. i 135. godine“, dodao je Klajn.Mačevi su iznenađujuće dobro očuvani; pronađeni su sa gvozdenom oštricom unutar drvenih korica. U stenama su pronađene i kožne trake, drveni i metalni komade koji su zapravo deo oružja.

Dužina sečiva tri mača je između 60 i 65 centimetara. Četvrta ima kraću oštricu od 45 centimetara.

Mačevi su izvađeni iz šupljine u steni i prebačeni u laboratorije pod kontrolisanim uslovima, i pod monitoringom državnih nadležnih institucija kako bi se ispravno konzervirali.

Prvo ispitivanje je pokazalo da su to bili standardni mačevi koje su koristili rimski vojnici stacionirani u regionu tokom tog perioda.

Tagovi:
Pročitajte još: