Roboti i dronovi od 2020. u srpskim učionicama

Naredne školske godine sve škole u Srbiji biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Upravo to je, kaže Šarčević za Kurir, jedan je od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

– Već 25% škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota – autića, takozvanog M-bota (Mbot), da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način. U svemu tome Britanski savet nam je najbolji saradnik. Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljene u šest školskih uprava Srbije. Biće još jedna raspodela u februaru iduće godine i tada ćemo imati oko 70% opremljenog školskog sistema tim robotićima – kaže Šarčević.

On dodaje da se nada da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti opremljene robotićima.

– U nekim državama se koriste i dronovi. Mi ćemo napraviti jednu aktivnost da oni idu na budžet, u okviru opreme to da predvidimo, a za jedan broj i da tražimo donatore, kao što smo za ovo. Postoje ti lego autići i gledaćemo da nađemo način da finansiramo, da ih imaju i deca u mlađim razredima osnovne škole – navodi on.

Šarčević kaže da deca to vole i da će nešto što su radili u delu nastave moći da primene.

– To će biti u okviru časova informatike, što je već praksa u nekim školama, a to bi moglo da izgleda tako što se pomaknu klupe u učionici, na pod se stavi kao neka prostirka na kojoj će stajati staze kojima će taj autić da ide. Učenici bi trebalo svojim programom da daju zadatak i to da prate preko računara i gledaju koliko su uspešni – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

– Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda – zaključuje Šarčević.
Foto: iSam iSmile/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija