Rodila devetorke i oborila Ginisov rekord!

Dvadesetpetogodišnja Halima Kise iz Malija rodila je devet beba – dve više nego što su lekari otkrili tokom trudnoće, preko ultrazvuka. Porodila se u Maroku, gde su je predstavnici vlasti poslali, da bi dobila bolju i adekvatnu negu. 

Njen suprug je, u izjavi za Bi Bi Si, izjavio da je veoma srećan i da su njegova žena, kao i pet ćerki i četiri sina dobro.

Žena koja je 2009. imala osam beba u SAD-u drži Ginisov rekord za najviše dece rođene jednim rođenjem. Osmorke svetske rekorderke Nadje Suleman iz Amerike, odrasle su i sada imaju 12 godina. Začela ih je vantelesnom oplodnjom.

Prethodno su zabeležena dva ovakva porođaja – jedan u Australiji 1971. godine, a drugi u Maleziji 1999. godine – ali nažalost nijedna beba nije preživela više od nekoliko dana.

Trudnoća gospođe Kise postala je predmet fascinacije u Maliju – čak i kada se mislilo da nosi samo sedmorke, prenosi novinska agencija Rojters.

Lekari u Maliju bili su zabrinuti za njenu dobrobit i šanse za opstanak beba – pa je vlada intervenisala.

Nakon dvonedeljnog boravka u bolnici u glavnom gradu Malija, Bamaku, doneta je odluka da se gospođa Kise preseli u Maroko 30. marta, rekao je dr Sibi.

Posle pet nedelja na marokanskoj klinici, u utorak se porodila carskim rezom, rekao je ministar zdravlja Malija Fanta Sibi.

Njen suprug, Kader Arbi, još uvek je u Maliju sa starijom ćerkom, ali kaže da je u stalnom kontaktu sa suprugom u Maroku i da nije zabrinut za budućnost porodice.

“Bog nam je dao ovu decu. On je taj koji odlučuje šta će se s njima dogoditi. To me ne brine. Kad svemogući nešto učini, zna zašto”, rekao je za Bi Bi Si.

Kaže da je porodica bila oduševljena podrškom koju su dobili.

“Svi su me zvali! Svi su zvali! Zvale su nas malijske vlasti izražavajući svoju radost. Zahvaljujem im se … Čak me je i predsednik zvao.”

Očekuje se da će se majka i njenih devet novih beba vratiti kući za nekoliko nedelja.