fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Rukometni turnir u slavu Slobodana Čileta Miškovića – najboljeg igrača RK „Crvenka“ svih vremena

Rukometni turnir u slavu Slobodana Čileta Miškovića – najboljeg igrača RK „Crvenka“ svih vremena

Crvenački rukometaši su, decenijama unazad, bili u vrhu srpske, a nekada i jugoslovenske rukometne scene, a Rukometni klub „Crvenka“ iznedrio je neke od najvećih rukometaša koje je Srbija ikada imala. Jedan od njih bio je i Slobodan Čile Mišković, Crvenčanin koji je rukometnu slavu Crvenke i celokupne opštine Kula proneo širom sveta. U njegovu čast, već 24 godine zaredom, RK „Crvenka“ organizuje Memorijalni turnir „Slobodan Čile Mišković“, u crvenačkoj hali koja nosi njegovo ime.

Ove godine, na turniru su se nadmetale četiri ekipe – ekipa domaćina, RK „Crvenka“, potom gosti iz Kikinde, RK „Grindex“, Subotičani iz „Spartaka“ i Vrbašani, ekipa „Petrola“. Kao što tradicija nalaže, pre samog otvaranja turnira, svi učesnici polažu vence na grob Slobodana Čileta Miškovića, uz neizostavnu pratnju porodice Mišković. Turnir je svečano otvorio nekadašnji igrač „veverica“, Zoran Vasić, a potom su navedene ekipe odmeravale snage na terenu. U finalnom meču susrele su se dve podjednako jake ekipe, domaćini i RK „Spartak“, a posle teške i neizvesne borbe, Subotičani su savladali „veverice“ minimalnom razlikom, 18:16.

Prema ustaljenom običaju i utvrđenim pravilima Rukometnog saveza Vojvodine, Strahinja Pušica, predsednik Upravnog odbora Rukometnog kluba „Crvenka“ dodelio je pehar pobednicima, a osim pehara za najbolje, na ovom Memorijalu bira se i najbolji levi bek, iz pijeteta prema najboljem levom beku „veverica“ svih vremena, Čiletu Miškoviću. Ovogodišnji najbolji levi bek je, prema proceni stručnjaka, na turniru bio Leo Feješ, igrač RK „Crvenka“, kome je pehar uručio unuk Slobodana Miškovića.

Ova sportska manifestacija za Rukometni klub „Crvenka“, ali i za čitavu crvenačku sredinu, kao i kulsku opštinu, predstavlja događaj od izuzetnog značaja, budući da slavi sport, fer-plej, i neguje sećanje na čoveka koji je rukometnu slavu doživeo u najsrećnijim vremenima crvenačkog rukometa. Slobodan Čile Mišković bio je deo čuvene rukometne ekipe koja je davne 1965. godine dovela Crvenčane u ondašnju Prvu saveznu rukometnu ligu. Njegovi uspesi nisu se završili tu, budući da je Crvenka u godinama koje su dolazile nizala medalje, sportska odlikovanja i važne plasmane. Slobodan Mišković je krajem šezdesetih godina, u dresu crvenačkih „veverica“, bio i deo ekipe koja je bila šampion Jugoslavije. Ne treba zaboraviti ni da je Čile igrao za nacionalni dres na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju u rukometu. Sve ovo, obavezuje organizatore da nastave da neguju sećanje na ovog sportskog velikana.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE KULA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: