Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Rusi i Kinezi grade nuklearnu elektranu na Mesecu

Japanska letelica

Nuklearka će služiti za napajanje zajedničke rusko-kinske naučno-istraživačke stanice na Mesecu, čiji bi razvoj trebalo da traje od 2025. do 2035, kako bi ona mogla da bude instaliraba između 2033. i 2035. godine

Ruska državna korporacija Roskosmos planira da instalira nuklearnu elektranu na Mesecu, što je deo zajedničkog projekta izgradnje lunarne stanice na kome Rusija radi zajedno sa Kinom.

Izgradnja stanice trebalo bi da doprinese prevladavanju izazova koji dugotrajne Mesečeve noći predstavljaju za ekspedicije na Mesec.

Predviđeno je da razvoj rusko-kineske naučno-istraživačke stanice na Mesecu traje između 2025. i 2035. godine, i da obuhvati više modula za produženi rad bez posade, ali i za eventualno stanovanje ljudi.

Kako je otkrio generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov, ruski planovi za isporuku i instaliranje nuklearne elektrane na površini Meseca predviđaju da se ono, u saradnji sa kineskim stručnjacima, odvija između 2033. i 2035. godine.

Izgradnja nuklearne elektrane je neophodna zbog produžene Mesečeve noći, istakao je Borisov u razgovoru o projektu rusko-kineske lunarne stanice, javila je agencija RIA Novosti.

Potrebno je stvoriti kompaktan, pouzdan, dugoročan i trajan izvor nuklearne energije na Mesecu. Plan je razrađen shodno činjenici da solarne ploče ne mogu da proizvedu dovoljno energije za lunarnu noć koja traje 14 dana, prenosi Reuters.

Cilj projekta je uspostavljanje sveobuhvatne istraživačke infrastrukturu na površini Meseca, kao i u njegovoj orbiti, što podrazumeva eksperimentalne i istraživačke alate za razne naučne poduhvate, od posmatranja Meseca i pojava na njemu, do temeljnih istraživačkih eksperimenata i multidisciplinarnih studija.

Ovaj projekat “višestruke prirode” od velike je važnosti za unapređenje naučnog istraživanja Meseca, kao i iz eventualno korišćenje tog prirodnog zemljinog satelita, istakao je direktor Roskosmosa.

Tagovi:
Pročitajte još: