Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

SAD predlaže Švajcarskoj da odustane od neutralnosti

USA

Vašington ucenjuje Bern da natera Švajcarsku da ne bude više neutralna i da dozvoli ponovni izvoz oružja u Ukrajinu, smatra portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je skrenula pažnju na izjavu Skota Milera, američkog ambasadora u Bernu, o tome da Moskva ima korist od toga što Bern ne dozvoljava izvoz u treće zemlje. Zato Švajcarska „ne može da pretenduje na neutralnost i da dozvoli jednoj ili obema stranama da koriste svoje zakone u svoju korist“.

Zaharova je navela da druga po veličini švajcarska banka je propala upravo nakon što su bankrotirale tri američke banke.

„Takva izjava izgleda kao direktna ucena američkih pokrovitelja upućena Bernu: Odustanite od neutralnosti i počnite da isporučujete kijevskom režimu naoružanje – živećete dobro i bogato kao i ranije; nemojte da odbijete, jer slede teška vremena“, napisala je ona na Telegramu, a prenosi Sputnjik.

Ranije je Federalni savet Švajcarske potvrdio da je privržen zabrani izvoza naoružanja, švajcarske proizvodnje, trećim zemljama. Ova odluka je motivisana neutralnim statusom zemlje.

Tagovi:
Pročitajte još: