fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

SAD uvele sankcije za preko 150 kompanija i pojedinaca iz Rusije, Turske, Gruzije, UAE zbog izbegavanja sankcija Kremlju

Bela kuća

SAD su saopštile da su uvele sankcije protiv više od 150 kompanija i pojedinaca, od Rusije do Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Gruzije, da bi se obračunale sa izbegavanjem sankcija i onemogućile Kremlju da dođe do tehnologije, novca i finansijskih kanala koji pomažu rat u Ukrajini.

Reč je o jednom od najvećih paketa sankcija koje su do sada uveli Stejt department i Sekretarijat za finansije i najnoviji kojim se sankcionišu pojedinci i kompanije u zemljama, među kojima je i NATO članica Turska, koje prodaju zapadnu tehnologiju Rusiji koja bi mogla da je upotrebi za rat, preneo je Glas Amerike.

Cilj sankcija je da se poremete i razvoj ruskog energetskog sektora i budući izvori gotovine, uključujući projekte za prirodni gas na Arktiku, kao i rudarstvo i fabrike koje proizvode i popravljaju rusko oružje.

“Cilj ovog poteza je da se ograniči odbrambeni proizvodni kapacitet Rusije i da se smanji likvidnost kojom plaća svoj rat”, rekao je za AP Džejms O’Brajan, koji je na čelu kancelarije za koordinaciju sankcija pri Stejt departmentu.

Amerika je uvela kaznene mere protiv novoosnovane kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja obezbeđuje inženjerske usluge i tehnologiju za ruski projekat za prirodni tečni gas na Arktiku, kao i protiv više kompanija uključenih u njegov razvoj.

Paketom sankcija obuhvaćeno je i nekoliko turskih i ruskih kompanija za koje Stejt department navodi da pomažu Moskvi da dođe do američkih i evropskih elektronskih komponenti – kao što su kompjuterski čipovi i procesori – koji mogu da se koriste za civilnu i vojnu opremu.

Kažnjene su i turske kompanije koje su pružale usluge popravke brodova kompaniji povezanoj sa ruskim Ministarstvom odbrane.
Najnovijim paketom sankcija targetira se i više ruskih kompanija koje popravljaju, razvijaju i proizvode oružje, među kojima su i krstareće rakete Kalibr.

Međutim, da bi se zaista stegao obruč oko Rusije, analitičari kažu da bi zapadne kompanije trebalo dobro da razmisle pre nego što ključnu tehnologiju prodaju zemljama za koje se zna da ih preprodaju Rusiji.

Stejt department je, takođe, sankcionisao ruskog državljanina povezanog sa privatnom kompanijom Vagner, koji je omogućavao isporuke severnokorejskog oružja Rusiji.

Kažnjen je i ruski oligarh, za kojeg Stejt department navodi da ima lične veze sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i organizovanim kriminalom.

Sankcije su uvedene i protiv pripadnika ruskih obaveštajnih službi, te oligarha gruzijsko-ruskog porekla za kojeg američke vlasti navode da je radio sa ruskom Federalnom službom bezbednosti da utiče na gruzijsko društvo i politiku u korist Rusije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine, SAD su sankcionisale gotovo 3.000 firmi i pojedinaca.

Tagovi:
Pročitajte još: