Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sajber napadi se dešavaju na svakih 39 sekundi, Srbija na samom vrhu po broju žrtava

Sajber napadi

Da li ste znali da su mobilni telefoni meta čak 60 odsto digitalnih prevara?

Bez obzira što živimo u eri društvenih mreža i svedoci smo da hakeri maestralno mešaju prste u naše profile, retko ko bi mogao da pretpostavi koliko su zapravo zastupljeni sajber napadi. Dešavaju se svakih 39 sekundi, a Srbija je u samom vrhu po broju žrtava. Mobilni telefoni su najveća meta, sa čak 60 odsto digitalnih prevara! Često slušamo tuđa iskustva i savete kako da se zaštitimo, ali nije tajna da se vodimo čuvenom mišlju: “To se meni neće desiti”. Ipak, realnost je drugačija.

U svakom trenutku možemo da dobijemo SMS ili mejl sa drugačijim, sumnjivim, ali često i realnim sadržajem i lako da nasednemo. Dovoljan je samo jedan klik, što je potvrdio i Goran Stojadinović, glavni direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja A1 Srbija.

“U digitalnoj eri zaštita podataka mora biti prioritet, a mi je kao provajder interneta i digitalnih rešenja shvatamo veoma ozbiljno. Želimo da našim privatnim i poslovnim korisnicima pružimo potpuno pokriven i siguran prostor u virtuelnom svetu. To podrazumeva da razvijamo nova i napredna rešenja bezbednosti na internetu u skladu sa trendovima, ali i da edukujemo korisnike i pomognemo im da lakše prepoznaju i zaštite se od sajber pretnji i budu informisani o različitim pristupima zlonamernih hakera”, rekao je Goran Stojadinović.

Bez obzira što pamtimo i mislimo da dobro čuvamo sve svoje lozinke, postoje pametniji načini kojima možete da se zaštite. Kompanija A1 Srbija, članica A1 Telekom Austrija Grupe, predstavila je A1 Net Protect Max, aplikativnu, antivirusnu zaštitu koja štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Uz nju možete bezbedno da surfujete internetom, koristite onlajn bankarstvo ili kupujete, a nudi i opcije Roditeljske kontrole, ID zaštite, kao i Trezor koji čuva lozinke i druge bitne lične podatke.

Takođe, ukoliko niste sigurni kako treba da reagujete kada dobijete sadržaj koji ranije niste ili jednostavno želite da se edukujete kada su sajber napadi u pitanju, kompanija A1 Srbija spremila je posebnu platformu pod nazivom “Kutak za bezbedan net”. Na njoj možete da pronađete besplatne savete za bezbednost vaših podataka, i to kroz različite kurseve – kako da prepoznate sajber napad, kako da se ne upecate na isti, da li bezbedno možete da koristite javnu Wi-Fi mrežu, pa čak i kakve lozinke ne treba da imate!

Čak 91 odsto sajber napada počinje fišing mejlom! Danas se u velikoj meri privatan i poslovan život odvijaju na mrežama. Zbog toga je zaštita podataka od ključne važnosti, a uz A1 Net Protect Max zaštitićete uređaje od svih pretnji sa interneta!

Tagovi:
Pročitajte još: