Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sam svoj majstor: Zašto je bitno redovno menjati filter klima-uređaja u autu i kako da to uradite bez majstora

Automobil - čišćenje

Filter za vazduh u unutrašnjosti automobila pomaže u uklanjanju štetnih zagađivača iz vazduha koji udišete u vozilu, uključujući polen i prašinu. Ako osetite neprijatan miris ili da je vazduh zagušljiv, pokušajte da zamenite ili očistite filter.

Kvalitet vazduha je posebno važan ako patite od alergija, astme ili sličnih problema. Najbolji način da se uverite da je vazduh čist jeste da menjate filter klima-uređaja onoliko često koliko proizvođač automobila preporučuje, ali i da sačuvate njegovu efikasnost. Svaki proizvođač ima svoju preporuku, nekada je to posle 25.000 kilometara, ali nekad i češće.

Prepoznajte vreme za promenu filtera

Oblast u kojoj se vozite takođe može da igra ulogu u tome koliko često menjate filter. Oni koji voze u urbanim sredinama ili mestima s lošim kvalitetom vazduha moraće češće da menjaju filtere. Ako osetite da je protok vazduha smanjen, u kabini se oseća neprijatan miris ili čujete zviždanje i preteranu buku, razmislite o zameni filtera.

Pronađite i zamenite bez previše muke filter za vazduh

U većini automobila filter za vazduh u kabini se nalazi iza odeljka u putničkom prostoru. U tom slučaju ćete verovatno moći sami da otvorite poklopac filtera. Ponekad je potrebno ukloniti ceo odeljak. Detalje možete proveriti u priručniku.

Međutim, ako je filter ispod instrument-table ili ispod haube, zamena bi mogla biti malo komplikovanija. Nemački ADAC je prošle godine objavio video u kojem objašnjava gde možete pronaći filter i kako ga zameniti.

Zamena kod auto-mehaničara

Servisni centri mogu zameniti filter za vas. Istrošeni filter će biti prekriven čađom, prašinom, prljavštinom i lišćem. Međutim, ako je filter čist i bez nečistoća, zamena verovatno može da sačeka.

Očistiti filter sami

Filteri koji su još uvek u dobrom stanju možete sami očistiti tako što ćete prvo ukloniti prašinu i veće nečistoće. Protresite filter, a zatim ga pažljivo usisajte. Nakon što je filter usisan, možete ga očistiti posebnim sredstvom za čišćenje, prateći uputstva proizvođača.

Neki proizvođači automobila, poput “Mazde”, navode da se njihovi filteri mogu prati vodom pomešanom sa blagim deterdžentom za veš u odnosu 2:1. Voda i deterdžent se pomešaju, zatim se sipaju na filter i ostavljaju nekoliko minuta da filter upije tečnost.

Zatim možete očistiti filter mekom četkom, četkica za zube je dobra opcija. Pažljivo ga isperite čistom vodom i ostavite da se osuši. Nemojte zagrevati ili sušiti oprani filter fenom.

Tagovi:
Pročitajte još: