fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Saveti psihologa: Da li bi roditelji trebalo da osmišljavaju zabavne aktivnosti za decu?

Da li roditelji moraju da smišljaju aktivnosti deci tokom raspusta? Šta bi trebalo da rade ako je detetu dosadno? Da li i zbog čega dete mora da ima isplanirano i, do detalja, osmišljeno vreme.

Pogrešne poruke roditelja

– Slažem se da televiziju, kompjuter i video igrice, društvene mreže i sve što danas zanima decu, a ne aktivira ih fizički treba “svesti na najmanju moguću meru”. U skladu sa tim javlja se izazov – kako da dete kvalitetno iskoristi vreme? Da li to znači da bi roditelji trebalo da kažu deci šta da rade? Da li je to „posao“ nas roditelja da decu učimo kako da „NE misle svojom glavom jer ima ko će“? 

Veliki broj mališana ne zna sâmo da se zabavi jer su upravo naučeni da će uvek biti tu neko ko će da ih animira, kome je “posao” da ih zabavlja i govori šta treba da rade. 

Preterana stimulacija beba

– Roditelji iz najbolje namere bebu zatrpavaju raznim sadržajima i animiraju je tokom čitavog budnog vremena. 

Da, beba/dete je željno roditeljske blizine i pažnje, ali to ne znači da roditelji treba konstantno da smišljaju igre koje će bebu zabavljati.

Animacija dece mlađeg uzrasta

– Pažnja male dece je vrlo kratka, što znači da se roditelji nepotrebno iscrpljuju smišljajući nove igre jer stare nisu više zanimljive.

Koji je tu cilj roditelja? Da nije možda, da dete nauči da će svi oko njega da ga vole i zabavljaju i da će mu stalno biti fino i prijatno? Koliko je to u skladu sa realnošću? Možete li da zamislite prvi dan u vrtiću? Kako će se dete tad osećati? Kako ćete se vi osećati? I tako počne da se stvara „začarani krug“ – detetu je dosadno, a roditelj smišlja kako da zabavi dete. 

Saveti za roditelje

– Ukoliko je dete malo, roditelj bi trebao da ponudi nove ideje i da pusti dete da samostalno razrađuje tu ideju, oblikuje, menja, dodaje i oduzima onako kako njemu odgovara. 

Ako je dete veće, motivišite ga i podržite u tome da samostalno osmisli aktivnosti kojima će “ulepšati” raspust. Naučite dete kako treba da pristupi osmišljavanju aktivnosti, gde da traži ideje, koga da pita… I na kraju, dozvolite detetu da mu bude dosadno!

Preuzeto: Yumama.com 

Tagovi:
Pročitajte još: