Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Saveti psihologa: Pomozite detetu da reši svoje velike i male probleme

Kako da budemo dobra podrška detetu kada ga muči neki problem, savetuje mama, dipl. psiholog i porodični savetnik Manuela Kamikovski.

Svakom roditelju je veoma važno da ima odličnu komunikaciju sa svojim detetom. Dobra vest je da se veština komunikacije uči i da se može unapređivati kada osetimo da nam je to potrebno.

Dečiji problemi, koliko god nam izgledali smešni i beznačajni, su veliki i naš zadatak je da na najbolji mogući način pružimo podršku svom detetu.

Evo nekoliko predloga kako da pomognete mališanu da reši svoj problem…

Ne umanjujte značaj problem.

Vama se dati problem može učiniti kao beznačajan i smešan (u poređenju sa problemima na koje vi svakodnevno nailazite), ali detetu to može biti najveći mogući problem sa kojim se do sad u životu ono srelo. Dete i treba da ima “dečije” probleme. To je zdravo za njega, za njegov rast i razvoj.

Saslušajte detetovo izlaganje.

Za razvijanje kvalitetnog odnosa roditelj-dete veoma je važan otvoren i iskren dijalog, odnosno, komunikacija zasnovana na slušanju i prihvatanju. Neka vaše slušanje detetovog izlaganja problema posluži kao model uspešne komunikacije.

Proverite da li ste dobro razumeli suštinu problema.

Nekada se može desiti da dete iznese mnogo ili premalo materijala o problemu, pa možemo doneti pogrešan zaključak. Bez obzira na to koliko vam je dete ispričalo, važno je da proverite da li je vaš zaključak tačan. Na taj način detetu dajete mogućnost da kaže još nešto što do tada nije (a važno nam je da znamo sve). Počnite sa: “Pažljivo sam slušala dok si pričao/la i imam utisak da je tvoj problem…. (prepričajte suštinu problema). Da li sam dobro razumela?”.

Osnažiti dete da samostalno predloži rešenje problema.

Verujte, čak i dete od tri godine će rado samostalno razmišljati o rešenju problema. Možete to učiniti pitanjem tipa: “Šta sve možeš da uradiš da bi se problem rešio?”. Obratite pažnju da koristite reči SVE i MOŽEŠ. Na ovaj način podstičete dete da samostalno donosi zaključke i traga za rešenjima, odnosno, pripremate ga za samostalnost i snalažljivost u odraslom dobu.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: