Savindan obeležen u Odžacima

Srpska pravoslavna crkva, škole i đaci slave danas Svetog Savu, prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa. Savindan slave i mnoge institucije i porodice.

Savindan – školska slava obeležena je prigodnim svečanostima u školama opštine Odžaci, kao i u svim objektima Predškolske ustanove “Poletarac” iz Odžaka.

Sveti Sava rođen je kao Rastko Nemanjić od oca Stefana Nemanje, začetnika ove svetorodne loze. Umesto da postane vladar dela države, Rastko je odlučio da se zamonaši.

Pored utemeljenja srpske crkve i države, dao je izuzetan doprinos razvoju školstva, zbog čega se naziva i prvim srpskim prosvetiteljem.

Sveti Sava je utemeljivač srpske crkve, države i školska, a proslavlja se 27. januara u svim državama u kojima živi srpski narod.

Sveti Sava je preminuo na današnji dan 1236. u Trnovu, u Bugarskoj, vraćajući se sa hodočašća.

Njegove mošti prenete su u Mileševu, gde su počivale do 1595. kada ih je Sinan Paša odneo i spalio na Vračaru, u Beogradu. Kult Svetog Save, je, međutim, nastavio da živi i van granica Srbije.

Rektor Liceja u Kragujevcu Atanasije Nikolić, dao je 1840. godine predlog da se Savindan obeležava kao školska slava, a Popečiteljsko prosveštenije, predstavnici državne i crkvene vlasti su propisali da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Škole su Svetog Savu proslavljale neprekidno od 1840. do 1945. godine, kada su nove vlasti ukinule ovaj praznik. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Izvor: Radio Odžaci