Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Saznajemo: Google Pay stiže u Srbiju!

Google Wallet aplikacija

Kompanija Google će aktivirati sistem beskontaktnog plaćanja najzad i kod nas!

Kako SmartLife saznaje Google Pay će biti dostupan već do kraja ovog meseca ili početkom septembra za sve korisnike MasterCard i VISA platnih kartica u Srbiji i vlasnike Google tj. Android telefona i povezanih uređaja.

Google Pay je jedan od oblika beskontaktnog plaćanja putem mobilnog Android telefona ili WearOS pametnog dodatka – sata, fitnes narukvice ili nekog drugog gedžeta s tim operativnim sistemom.

Slično kao Apple Pay i Google Pay pretvara mobilni telefon ili pomenute gedžete u sredstvo plaćanja, koje je na bezbedan i praktičan način moguće koristiti svuda gde je podržano Google Pay i/ili beskontaktno plaćanje.

Google Pay je moguće koristiti ako ga podržava Google tj. Android nalog korisnika i ako banka u kojoj korisnik ima izdatu MasterCard ili VISA karticu podržava Google Pay uslugu, a u Srbiji će odmah biti dostupna usluga u nekoliko banaka, koje u ovom trenutku ne možemo da navedemo.

S obzirom na to da dolazi Google Pay u Srbiji će postati dostupan i Google Wallet, sve kroz Google Play Store. Googe Wallet ili digitalni Google nočanik omogućava nov način korišćenja kartica, ključeva i drugih ličnih i platnih dokumenata u virtuelnom obliku, ali na bezbedan i zaštićen način.

Google Pay ne treba mešati sa sopstvenim rešenjima domaćih banaka za plaćanje mobilnim telefonom pomoću iste beskontaktne tehnologije, jer su to drugačiji servisi.

Google Pay može da se koristi za plaćanje i kupovinu Google proizvoda, kao što smo pomenuli ranije, ali i za plaćanje u prodavnicama ili korišćenje članskih, klupskih i kartica lojalnosti, poklon kartica, ulaznica i karata za javni prevoz, plaćanje onlajn i/ili u aplikacijama, slanje novca itd.

Google usluga plaćanja koristi NFC tehnologiju, koju mi uvek volimo da istaknemo kad opisujemo neki novi ili testiramo bilo koji telefon, na podržanim pametnim telefonima i satovima.

Korisnik usluge podatke o kartici čuva u digitalnom obliku na Google Pay nalogu, a kad želi da plati neku stavku ili uslugu, telefon ili sat prisloni neposredno u blizinu POS terminala i izvršava plaćanje traženog iznosa. Tehnički, signal šalje podatke o plaćanju sa telefona ili sata na POS terminal upravo putem NFC-a. Google Pay se može koristiti i na bankomatima sa NFC podrškom, pa su korisnici u mogućnosti da podignu novac sa računa i bez potrebe da vade karticu iz novčanika.

O Google Pay pojedinostima govorićemo mnogo više vrlo brzo, kad ova usluga postane dostupna i našim korisnicima.

 

Tagovi:
Pročitajte još: