fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sedam prevarantskih poruka koje ne biste smeli da otvorite

telefon

Bezbednosna firma “McAfee” nedavno je sprovela istraživanje o prevarantskim porukama, upozoravajući korisnike pametnih telefona na sedam opasnih vrsta poruka koje kriminalci šalju putem SMS-a ili WhatsApp-a u nameri da hakuju uređaje ili izvrše krađu novca.

Jedna od obmanjujućih vrsta poruka je ona koja obećava nagradu iznenađenja, gde se često navodi šta je navodno osvojeno, ali postoji visok rizik da je poruka lažna i namenjena krađi. Upozorenja od banaka putem SMS-a ili WhatsApp-a koja traže pristupanje linku takođe su prevara sa ciljem krađe novca.

Poruke koje obaveštavaju o kupovini koju niste izvršili predstavljaju još jedan oblik prevare, gde se pokušava privući primalace da kliknu na link, što može rezultirati hakovanjem njihovog uređaja.

Sa sve većom popularnošću platformi poput Netflix-a, prevaranti šalju lažne poruke o ažuriranju pretplate ili hitnim obaveštenjima o isteku pretplate u pokušaju da namame korisnike pametnih telefona. Slično, obaveštenja o propuštenoj isporuci ili problemima sa isporukom putem SMS-a ili WhatsApp-a mogu predstavljati ozbiljnu pretnju, čak i nakon legitimne kupovine.
Poruke koje se predstavljaju kao bezbednosna upozorenja od strane kompanija poput Amazona takođe su označene kao zamke. Treba napomenuti da kompanije za e-trgovinu poput Amazona nikada ne bi slale SMS ili WhatsApp poruke za tako važna bezbednosna upozorenja.

Tagovi:
Pročitajte još: