Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sedam sireva čarobne arome

Sirevi

Sirevi su prave avanture u svet najrazličitijih ukusa i mirisa. Ponuda je ogromna, ima ih od kravljih, preko kozjih i ovčijih, mekih, polutvrdih i tvrdih, do plavih ili buđavih. Jednostavno, obroci ne bi bili obroci bez tih savršenih mlečnih proizvoda. Kao predjelo, dodatak jelima ili desert – izbor je na vama.

Predstavljamo vam neke vrste čarobne arome:

PEKORINO je jedan od najstarijih ovčijih sireva u Italiji. Što je sir stariji, jačeg je i intenzivnijeg ukusa. Ovaj italijanski klasik savršeno se slaže uz crna vina i rendan na pastama.

MORBIJE je polumekani kravlji sir koji se pravi isključivo tokom zime u kolutovima od 5 do 9 kg. Prepoznatljiv je po jednoj horizontalnoj liniji pepela od vinove loze koji se zajedno sa solju ređa u sredinu koluta. Aromatičnog je bukea, ima orašast ukus i topi se u ustima. Dobro ide uz vino pino noar i senf sa smokvama.

MANČEGO je tvrdi ovčiji sir koji se pravi od veoma aromatičnog mleka mančego ovaca. U zavisnosti od zrelosti može da bude blago kiselog do pikantnog ukusa. Ukusan je i ako se jede sam, ali i kao desert sa medom.

PARMEZAN je tvrdi italijanski kravlji sir koji sazreva 2-3 godine, a rendan čini pastu, rižoto i jela od povrća ukusnijim. Najbolje ide uz čašu kabernea ili vina vrste pino noar.

REBLOHON je polumekani kravlji francuski sir. Proizvodi se isključivo od mleka iz druge muže što mu i samo ime kaže. Odličnog je ukusa ako se namaže na hleb ili se poređa po nabujcima. Jedite reblohon orahe.

BIĐIO je tvrdi italijanski sir koji se proizvodi od kravljeg mleka. Na površini ima tanak sloj pepela. Idealno: rendan kao antipasti sa starim balzamiko sirćem.

BOČETO AL TARTUFO je polutvrdi sir iz Italije sa aromatičnim komadićima tartufa. Uz domaći hleb pravi je delikates.

Najvažnija pravila za čuvanje:

Tvrdi i polutvrdi sirevi čuvaju se u odeljku za povrće ili u njegovom gornjem delu.

Tvrdi i polutvrdi sir najbolje je čuvati umotan u specijalni papir sa folijom koja „diše“. Šnite sira kao i meki sir čuvajte u originalnom pakovanju, parmezan u papiru za sendviče, a plavi (buđavi) sir u alufoliji sa rupicama. Kroz rupice sir će dobijati vazduh a neće se osušiti.

30-60 minuta pre konzumiranja sir izvadite iz frižidera.

Tagovi:
Pročitajte još: