fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sedamnaestogodišnja Somborka svoje prve planinarske korake napravila u Nepalu

martina đurković

Martina Đurković iz Sombora svoje prve planinarske korake napravila je u Nepalu. Ova uporna sedamnaestogodišnjakinja za svoj prvi cilj izabrala je Everest bazni kamp. Martina je podelila utiske nesvakidašnje avanture.

“Ja sam na toj visini da i helikopteri lete ispod mene”, ovim rečima svoju priču nam započinje Martina, koja se našla u državi Nepal, na preko 5000 metara visine, u Everest baznom kampu. Želja za ovakvim podvigom rodila se samo godinu dana ranije. Avantura je krenula iz Beograda, Dubai, pa jedan od najopasnijih aerodroma na svetu-Lukla.

“Najopasniji je jer je njihova pista duga oko 400 metara i to je neka minimalna dužina što može da bude i pod nagibom je od 10 stepeni, da kad sleće može lakše da zakoči. Lukla se nalazi na visini od oko 2900 metara. Od Lukle kreće put ka baznom kampu. Idemo malo ka dole, gore do prvog sledećeg sela i sve vreme idemo peške. Nema više automobila, bicikala, motora, svu robu prenose ljudi na leđima i preko životinja”, kaže Martina.

Do Everest baznog kampa Martina je prelazila oko 10 km na dan

“Bilo je samo jedi i šetaj, ceo dan i to je bilo malo teško. Spavali smo u bungalovima. Do Namče bazar je bilo oko 10 stepeni, dok se šeta bude i toplije, ja sam šetala u kratkim majicama. Preko 3000 metara je već oko nula stepeni a preko 4000 metara je temperatura ispod nule. U kućicama gde smo spavali je uvek bilo jako hladno. Spavali smo u dve garniture odeće, u vrećama i još se pokrivali”, dodaje Martina.

Do visine od 3000 metara Martina se osećala sasvim dobro, međutim na višim tačkama lakše se umarala.

“Morala sam bukvalno da stanem da dođem do vazduha. Put je bio težak, negde je bilo staze, ali na mnogim mestima nije. Poslednji dan kada smo skoro stigli u Everest bazni kamp išli smo samo po kamenju, na ivici provalije, jedan pogrešan korak i uganeš članak, padneš, povrediš se”, navela je Martina.

Pogledi su ono što je najviše oduševilo, prelasci preko visećih mostova, mir i tišina. Martina kaže da bi volela da osvoji svih sedam vrhova sveta, a sledeće ovakvo putovanje biće, kako kaže ova neustrašiva Somborka-Kilimandžaro.

Tagovi:
Pročitajte još: