fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šest nedvosmislenih znakova da je vreme da organizujete svoj ormar

Ormar

Imati organizovan ormar je ključni deo organizovanog života. I dok vaš ormar može izgledati estetski sređen, to ne znači da je organizovan.

Možda ćete prepoznati očigledne znakove da vaš ormar treba da se reorganizuje, kao što je da vam šipka ormara padne od težine vaše odeće ili da su gomile po celom podu.

Ali postoje i suptilnije indikacije da je vašem ormaru potrebno veliko pospremanje.

Evo šest znakova da je vreme da reorganizujete svoj ormar.

Vaše dnevne interakcije u ormaru su iscrpljujuće

Da li vam pretraživanje po ormaru svaki dan izgleda kao vežba za ruke jer je sve tako zbijeno zajedno? Ako vam ponestaje prostora, to je jasan znak da morate da organizujete svoj ormar. „Većina nas ima sav potreban prostor, ali smo uslovljeni da mislimo da nam treba više, zbog čega dobijamo skladišne jedinice i stavljamo stvari kroz koje treba da prođemo. Što više stvari imamo, teže je održavati naše domove“, kaže Shantae Duckvorth, profesionalni organizator i osnivač Shantaeize Your Space.

Ona predlaže da pregledate stavke najmanje jednom godišnje da biste utvrdili šta vam je zaista potrebno. Mada, u idealnom slučaju, verovatno bi trebalo da se raščistimo bar jednom u sezoni.

Posedujete previše duplikata

Iako postoji nešto pametno u kupovini nečega u više boja ako vam odlično stoji, ako imate šesnaest crnih majica iz različitih prodavnica, vreme je da ponovo procenite svoju garderobu.

„Svi se možemo povezati sa ovim – koliko puta ste tražili nešto određeno, ne možete to da pronađete, pa izađete i kupite? kaže Duckvorth.

Ovo takođe može na kraju da vam uštedi novac na duge staze jer nećete nastaviti da kupujete istu stvar.

Provodite previše vremena smišljajući šta da obučete

Iako će možda biti potrebno neko vreme da shvatite šta ćete obući na događaj ili veliki izlazak, ako vam treba više od pet minuta da sastavite odeću za supermarket – morate da organizujete svoj ormar. Katrina Green, osnivač Badass Homelife LLC, specijalista za ADHD organizaciju i trener kaže:

„Ako provodite više vremena tražeći stvari u gomilama, a ne da zapravo možete da donosite odluke šta ćete obući, onda je ovo savršeno vreme da se organizujete.”

Ne možete pronaći tu jednu stvar

Bilo da se radi o toj bluzi na kopčanje koja je vaša omiljena za radnu prezentaciju ili onoj slatkoj haljini za izlaske, ako treba da uključite grupu za pretragu svaki put kada se oblačite, to je jasan znak da je vreme za organizaciju.

„Ako tražite određeni odevni predmet i ne možete da ga pronađete, verovatno je zakopan u mračnom uglu vašeg ormana“, kaže Rouz Pulver, profesionalni organizator i suosnivač Thoughtful Home.

„Predlažemo da odvojite vreme da organizujete svoj orman i identifikujete svaki odevni predmet koji posedujete. Ovo će vam pomoći da pronađete ključne delove na koje ste možda zaboravili. Nema više stvari koje nedostaju!”

Najbolje od svega, verovatno ćete ponovo otkriti neke stvari koje ste zaboravili da imate, što olakšava sledeću kupovinu.

Imate više odeće van nego u ormaru

Bilo da živite u prostranoj kući ili studio apartmanu, realnost je da svi imamo ograničenu količinu ormara. Ako vam cela garderoba ne stane u vaš orman, možda ćete morati da smanjite svoju kolekciju odeće. Iako ovo može zvučati kao izazov, verovatno je lakše nego što očekujete.

„Kada radimo sa klijentima, uvek počinjemo tako što sve odevne predmete delimo na kategorije, kao što su cipele, košulje kratkih rukava, košulje dugih rukava, pantalone, kombinezoni, suknje, haljine i dodaci“, objašnjava Pulver.

„Dalje, možete proći kroz svaku stavku i ukloniti sve što vam se zaista ne sviđa, što je pokvareno, van stila ili se ne može nositi.

Ne možete da se setite kada ste poslednji put uredili svoj ormar

Da li se sećate kada ste poslednji put pregledali svoju odeću i oslobodili se stvari koje nikada ne nosite? Pulver naglašava važnost čišćenja ormara najmanje svakih šest meseci.

„Postavite podsetnik da pregledate sve stavke za koje niste bili sigurni da ih zadržite ili odbacite. Ako ih niste nosili, vreme je da ih pustite. Prolaskom kroz ovaj proces, vaš ormar će funkcionisati optimalno i osećaćete se organizovanije, piše RealSimple.

Tagovi:
Pročitajte još: