Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Severna Koreja postavlja zvučnike na granici sa Južnom Korejom

poruke

Portparol generalštaba Južne Koreje Li Sung Jun izjavio je da je primećeno da Severna Koreja postavlja zvučnike na granici između dve zemlje, dan nakon što je Južna Koreja na zvučnicima kod granice obnovila emitovanje propagandnih poruka, kao odgovor na lansiranje balona sa smećem iz Severne Koreje.

Li nije naveo koliko zvučnika postavlja Severna Koreja niti njihovu lokaciju, prenosi AP.

On je dodao da Južna Koreja emituje poruke sa zvučnika na mestima gde su njeni vojnici zaštićeni i opremljeni da brzo odgovore u slučaju napada iz Severne Koreje.

Nakon što je u nedelju Južna Koreja počela propagandno emitovanje, sestra lidera Severne Koreje Kim Jo Džong upozorila je Seul da odmah prekine emitovanje, dodajući da će ono „izazvati dalju krizu od sukoba“.

Kada je Južna Koreja 2015. godine, posle čpauze od 11 godina, obnovila emitovanje propagande preko zvučnika, Severna Koreja je odgovorila ispaljivanjem artiljerijske municije zduž granice.

Južna Koreja je tada kao odgovor takođe počela da ispaljuje artiljerisjku municiju, a tokom razmene vatre nisu prijavljene žrtve.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je u nedelju da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne Koreje.

Severna Koreja je prošle nedelje poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju zbog, kako je saopšteno, kampanje južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

Tagovi:
Pročitajte još: