Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Severni tok tuži osiguravajuće kuće zbog eksplozija na gasovodima

Severni tok

Severni tok traži više od 400 miliona evra od svojih osiguravajućih kuća zbog eksplozija koje su se dogodile 2022. godine kada su oštećeni gasovodi namenjeni transportu ruskog gasa u Nemačku, navedeno je u sudskim dokumentima.

Severni tok AG imenovao je kao tužene osiguravajuću kompaniju Lojds i osiguravajuću kuću Arč (EU) DAC, u tužbi koja je prošlog meseca podneta Višem sudu u Londonu, preneo je Rojters.

U sudskim podnescima se navodi da trenutna preliminarna procena Severnog toka troškova za odvodnjavanje i stabilizaciju gasovoda, potpune popravke i zamene izgubljenog inventara iznosi između 1,2 milijarde i 1,35 milijardi evra.

U tužbi Severnog toka se, takođe, navodi da je jedan od gasovoda izgledao “unakaženo i deformisano” na jednom mestu gde je bio oštećen, ali je na drugom mestu “izgledao glatko i kao da je isečen”.

Pronađeni tragovi eksploziva

Lojds je odbio da pruži komentar, a Severni tok i Arč nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Tužba se fokusira na eksplozije koje su se dogodile u septembru 2022. godine kada su oštećeni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2.

Švedska, koja je prošlog meseca odustala od istrage i Nemačka su pronašle tragove eksploziva, što sugeriše da je to bio nameran čin, prenela je agencija.

Nemački ultradesničari pozivaju na istragu i tvrde: Severni tok uništili protivnici energetskog suvereniteta Nemačke
Istragu je prošlog meseca obustavila i Danska koja je prethodno došla do zaključka da je došlo do namerne sabotaže gasovoda.

Tagovi:
Pročitajte još: