Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sigurni smo da bar neku imate sa ove liste: 11 stvari koje nikako ne smete da držite na vrhu frižidera

Frižider

Možda sve to izgleda primamljivo i mislite da vam olakšava život. Ali stručnjak za bezbednost i vatrogasac objašnjavaju zašto ne bi trebalo da čuvate stvari na frižideru – i koje stvari zaista treba izbegavati.

Obojica stručnjaka se slažu – držite gornji deo frižidera slobodnim!

Znamo da je prostor važan, pogotovo kada imate malu kuhinju, te da treba iskoristiti svaki centimetar. Ako imate malu kuhinju, to znači da budete malo kreativni sa organizacijom kuhinje.

Postoje razne ideje, poput polica koje se mogu slagati, ali postoji jedno mesto o kome bi trebalo dvaput razmisliti: vrh frižidera.

Iako vas praktično moli da stavite nešto tamo, sa puno korisnog prostora na vrhu frižidera, stručnjaci za kućnu bezbednost i vatrogasci kažu da to nije sjajna ideja. Evo i zašto.

Zašto ne bi trebalo da čuvate stvari na vrhu frižidera?

Postoji nekoliko razloga zašto je ovo veliko ne, ali uglavnom se radi o protoku vazduha.

„Najbolji prostor za skladištenje može uticati na ventilaciju frižidera“, kaže kapetan Džejms „Džej“ Flin iz Denvera, Severna Karolina, Vatrogasna služba. Vaš frižider daje toplotu u procesu hlađenja i zamrzavanja hrane, a ta toplota mora negde da ode. Da bi ga raspršili, frižideri imaju kondenzatore koji se nalaze na vrhu, sa strane ili pozadi, u zavisnosti od modela.

Ako nagomilate stvari tamo gore, blokirajući dobar protok vazduha, „to može otežati rad frižidera kako bi vam hrana bila hladna“, kaže Rebeka Edvards, stručnjak za bezbednost u SafeVise-u, jer se toplota koja napušta kondenzatore ne odvodi onoliko efikasno koliko bi trebalo. Ovo prekomerno nagomilavanje toplote „može u najboljem slučaju dovesti do smanjenog veka trajanja uređaja i biti potencijalna opasnost od požara u najgorem slučaju“, objašnjava Flin.

Osim što predstavlja neočekivanu opasnost od požara, skladištenje na vrhu frižidera je užasno za vašu hranu, dodaje Edvards. I to nije sve. U nastavku, Edvards i Flin nam govore šta možemo, a šta ne možemo da skladištimo gore.

Hleb

Hlebu i pečenim proizvodima kao što su peciva nije potrebna nikakva pomoć da postanu ustajali – oni to dovoljno dobro postižu sami. Hrskavi domaći baget može trajati dan ili dva, a beli hleb iz prodavnice može trajati oko nedelju dana. I to uz pravilno skladištenje, koje definitivno nije na vrhu vašeg frižidera.

Zapamtite, ventilacija je kritična, a blokiranje protoka vazduha veknom hleba ne funkcioniše dobro za hleb, ali ni za frižider.

Kako Edvards ističe, „taj protok vazduha je takođe topao, što isušuje hranu i može je učiniti ustajalom“. Za hleb u plastičnim kesama, uslovi postaju zreli za buđ.

Zaključak: Čuvanje hleba na vrhu vašeg frižidera će oduzeti dane od njegovog roka trajanja. Organizujte svoje kuhinjske pultove sa kutijom za hleb.

Knjige sa receptima

Internet je često naš izvor inspiracije za recepte, ali ponekad cenjeni porodični recept ili zgodna kopija Joy of Cooking nemaju digitalno ravnog. Želite te stvari negde blizu. Nažalost, kuvarske knjige na vašem frižideru predstavljaju opasnost od požara.

„Papir i drugi zapaljivi predmeti ne bi trebalo da se čuvaju na aparatu koji toliko naporno radi“, kaže Edvards.

To važi i za labav papir koji ste možda ugurali u kuvarske knjige, kao što su kartice sa receptima i papiri za cepanje časopisa. Ako padnu iza frižidera, mogu blokirati ventilaciju. A kuvari su teški! Ako vam se jedan spusti na glavu, poželećete da ga jednostavno stavite u ostavu.

Mali aparati

Čuvanje uređaja koji se ne koriste svakodnevno, kao što su aparati za pirinač i friteze, može biti izazov. Oni su glomazni, pa je njihovo uklanjanje s puta prioritet. Ali ne želite da vam bude super teško da ih izvučete kada je to potrebno. A vrh frižidera je kao stvoren za to.

Loša ideja. „Stvari poput aparata za kafu, tostera ili friteze mogu savršeno stati na vrh frižidera, ali se lako mogu pomeriti i pasti“, kaže Edvards. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata, uređaj se pomalo pomera, potencijalno se približava ivici.

Iz tog razloga, Flin kaže da „treba izbegavati predmete koji su teški ili nestabilni koji bi mogli pasti i izazvati povrede“ na ovom mestu. Ako imate prostora, garaža za uređaje je odlična alternativa skladištenju na vrhu frižidera.

Tegla za kolače

Ukoliko ih krijete od dece, verujte oni znaju gde je tegla za kolačiće, a nekoliko dodatnih centimetara do vrha frižidera ih neće uznemiriti. Zato je „sve što bi moglo da navede dete da se popne i uzme nešto loša ideja za držanje na frižideru“, kaže Edvards. „Rizik od njihovog pada je visok. Tu su i krhotine stakla sa kojima se možete boriti ako se vaša staklena ili keramička tegla za kolače prevrne.

Drugi problem? Kolačići i druge poslastice nestaju brže nego obično u frižideru, podležući istim problemima sa toplotom i protokom vazduha koji oduzimaju rok trajanja hlebu. Da bi vaši kolačići bili sveži, investirajte u nelomljivu, hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane umesto u teglu za kolačiće. A radi bezbednosti vaše dece, sakrijte ih bilo gde osim na vrhu frižidera.

Lekovi

Pošto je visoko, gornji deo frižidera može izgledati kao sigurno mesto za čuvanje lekova. „Ali deca su odlučna“, kaže Edvards, i to je jednostavno previše rizično. Čak i ako vaše dete nije hrabro, „imati lekove na otvorenom, umesto iza zaključanog ormana, potencijalna je katastrofa koja čeka da se desi“, kaže ona. Potrebno je samo sekund da radoznalo dete pomeša sirup za kašalj sa nekim lekom za smirenje.

Drugo pitanje je efikasnost samih lekova. Ako ste ikada čitali etiketu na vašim OTC lekovima i receptima, verovatno ste videli ovu frazu: „Čuvajte na hladnom i suvom mestu. Bilo gde u blizini kuhinjskog aparata je upravo suprotno, pa držite lekove u ormanu.

Žitarice

Čini se da ormarići nikada nisu baš prave visine za kutije sa žitaricama, zar ne? Možda neće biti dovoljno prostora za njihovo skladištenje uspravno, u zavisnosti od toga koliko su veliki. Stavite ih na stranu i rizikujete da se prospu, posebno ako kutije nisu zatvorene pre nego što ih odložite.

Eto, vrh frižidera opet mami! Nažalost, ni ovo nije dobra ideja. Lagane i nestabilne kutije za žitarice predstavljaju više opasnosti istovremeno: zapaljive su, blokiraju ventilaciju i mogu pasti na vas ili iza frižidera. Osim toga, ako se ostave otvorene, žitarice lako postaju ustajale i „mogu privući štetočine, što predstavlja opasnost za domaćinstvo i bezbednost hrane“, kaže Edvards.

Umesto toga, čuvajte ih u ostavi ili ormanu koristeći hermetički zatvorene kontejnere za skladištenje hrane, koji čuvaju hranu svežom, a vrh frižidera bez opasnosti.

Sveži proizvodi

Naravno, većina vašeg voća i povrća ide pravo u frižider, ali banane i avokado takođe traže dom. Primamljivo je imati korpu ili kantu na vrhu frižidera za stvari kao što su krompir i luk, ali Edvards kaže da je to greška: „Stavljanje na vrh frižidera može ubrzati propadanje, čineći korpu sa robom na farmerskoj pijaci gozbom za štetočine poput voćnih mušica“, kaže ona.

A ako se zalutali proizvod okotrlja iza frižidera, mogle bi proći godine pre nego što pronađete njegovu isušenu školjku. Držite proizvode na pultu ili u ostavi, dalje od toplote – i tamo gde možete da pazite na to.

Staklene činije i tegle

Zapišite ovu pod – opasnost od pada. Činije za mešanje, tepsije, tegle i drugi stakleni kuhinjski predmeti su teški, a ako padnu na vas ili člana vaše porodice, mogli biste biti ozbiljno povređeni. (Edvards to zna iz iskustva!) Stavljanje činija zajedno u ormarić je u redu, ali slaganje na frižider može da izazove probleme ako se pomeraju.

Svi uglovi činija i staklenog posuđa takođe sadrže masnoću i prašinu, za koje Edvards kaže da predstavljaju opasnost od štetočina i požara.

Tacne i tanjiri

Čini se da se velike, ravne potrepštine za domaćinstvo uvek sele na vrh frižidera, jer, iskreno, gde drugde mogu da odu?

„Iz bezbednosne perspektive, skladištenje bilo čega gore nije preporučljivo“, kaže Edvards, iako napominje da nisu svi rizici jednaki. „Stvari poput većih tanjira koji su prilično ravni i mogu blokirati manje vazduha nose manji rizik. Ali važno je koristiti gumenu prostirku otpornu na toplotu da se stvari ne pomeraju. Očistite ove predmete jednom nedeljno ako jednostavno ne možete da odolite prilici za skladištenje. U suprotnom, odložite ih u ostavu ili obližnji ormar.

Vino

Vrućina je neprijatelj vina. Dobro vino, loše vino, belo vino, crno vino – idealna temperatura za skladištenje vina je 12-13 stepeni Celzijusa, što je mnogo, mnogo hladnije od vrha vašeg frižidera. Temperature skladištenja koje se približavaju 25 stepeni mogu uticati na vino (nagore) nakon samo jedne nedelje, dok kratki skokovi iznad 30 stepeni u trajanju od samo 30 minuta ili manje mogu naneti veliku štetu aromi, ukusu i boji vina.

Hladne temperature u frižideru nisu odlične ni za dugotrajno skladištenje, a bez obzira gde ga čuvate, vino zauzima mnogo prostora. Prirodno je gledati na vrh frižidera, posebno ako imate stalak za vino i nemate gde da ga stavite. Ali oduprite se želji da ga zalepite tamo, i umesto toga pronađite hladno, tamno mesto.

Začini

Poput vina, začinima je potrebno odgovarajuće skladištenje da bi održali vrhunsku svežinu i ukus. Za razliku od vina, začini ne postaju bolji sa godinama. U najboljem slučaju, imate oko jednu do četiri godine da ih koristite (celi začini traju malo duže od mlevenih), a neki počinju da gube potenciju čak i ranije. Čuvanje začina na vrhu frižidera, kao što ste do sada verovatno pogodili, nije sjajan plan. Umesto toga, pronađite rešenje za skladištenje začina koje održava bilje i začine svežim i mirisnim.

Da li postoji siguran način da se koristi skladištenje iznad frižidera?

Ovaj prostor služi za dodavanje kuhinjskog ormarića preko frižidera (ne oslanjajući se na njega). „Ovo čuva tu ključnu ventilaciju i takođe osigurava da se predmeti ne pomeraju i približavaju ivici svaki put kada otvorite ili zatvorite frižider“, objašnjava ona. Uvek pričvrstite ormare ili police za zid radi vaše bezbednosti.

Ako to nije opcija i nemate drugog izbora osim da nešto odložite tamo, uverite se da predmet nije zapaljiv, da ne može da padne i da ne ograničava protok vazduha, kaže Flin. Frižiderima je obično potrebno 2 cm slobodnog prostora na vrhu kako bi im omogućili da pravilno dišu, kaže on, ali proverite smernice proizvođača za određene udaljenosti, piše rd.com.

Tagovi:
Pročitajte još: