fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sijarto: Protiv smo plana EU za štednju gasa, to je glupost!

Sijarto i Lavrov

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas da je Mađarska protiv predloga o smanjenju potrošnje gasa koji su danas prihvatili ministri energetike EU u Briselu navodeći da se njime ignorišu interesi mađarskog naroda.

Sijarto je na konferenciji za novinare posle briselskog sastanka rekao da je uredba štetna i da izaziva pravnu zabrinutost.

– Mi smo jedina zemlja u EU koja stavlja do znanja da će glasati protiv predloga – rekao je Sijarto, prenela je agencija MTI.

Prema uredbi, trenutno zemlje članice Unije mogu da počnu da koordinisano smanjuju potrošnju gasa na dobrovoljnoj osnovi, ali istovremeno, na inicijativu Evropske komisije ili pet zemalja, Savet EU može da proglasi situaciju u kojoj države članice moraju obavezno da smanje potrošnju.

Metod obračuna je prosek perioda od 1. avgusta do 31. marta poslednjih pet godina, odnosno potrošnja bi trebalo da bude smanjena za 15 odsto u odnosu na ovaj petogodišnji prosek, objasnio je on.

– Prema našem gledištu, ugovori o Evropskoj uniji jasno opisuju da je sastavljanje energetskog miksa država članica u nacionalnoj nadležnosti, odnosno samo država članica može da odluči koliko će kog energenta koristiti za sopstveni rad – naglasio je ministar, prenose mađarski mediji.

– Bezbednost snabdevanja energijom je takođe nacionalna nadležnost, odgovornost za to ne pripada Evropskoj komisiji – rekao je Sijarto.

Prema njegovom mišljenju, “neosnovan, beskoristan, nesprovodljiv i štetan predlog koji potpuno ignoriše nacionalne interese, služi isključivo u komunikacijske svrhe i služi za spas kredibiliteta nekih zapadnih političara”.

– S tačke gledišta Mađarske, ova uredba je nesprovodiva. U našoj zemlji je udeo prirodnog gasa u nacionalnom energetskom miksu visok, a polovinu potrošnje gasa troši stanovništvo. Gotovo 85 odsto mađarskih domaćinstava je priključeno na gasovod, što je nacionalna karakteristika koja je jedinstvena u Evropi – objasnio je Sijarto.

On je ukazao da je uredba štetna i da stvara situaciju da Mađari, koji imaju gas u svojim skladištima, ne mogu da ga koriste jer neko u Briselu tako odluči.

– Sve je to očigledno glupost – dodao je Sijarto.

Tagovi:
Pročitajte još: