Trudnoća nije bolest, već “drugo stanje” žene. Organizam se priprema za porođaj, prihvatanje novorođenčeta i dojenje, pa se samim tim menja somatsko i psihičko stanje buduće mame. Na žalost, savremeni način života dodatno opterećuje organizam, zato treba biti oprezan sa svim signalima koje nam u tom trenutku naš organizam šalje.

Imajte na umu da su mnogi od simptoma manje ili više alaramantni, u zavisnosti od toga u kojoj ste fazi trudnoće, ali i bolesti od kojih ste možda ranije bolovali.

Vaše telo se menja toliko brzo, da ne možete da budete sigurni šta je “normalno” stanje. Ako niste sigurni da li je ozbiljan simptom u pitanju ili se ne osećate najbolje i imate neku nelagodnost, ne ustručavajte se da pozovete lekara. Doktori i očekuju takve pozive, ako postoji problem, odmah će pomoći, a ako je sve u redu, bićete uvereni. 

Pogledajte simptome koji mogu da budu upozoravajući:

• Pokreti vaše bebe u stomaku su ređi nego ranije. Pitajte svog ginekologa da li bi trebalo da pratite aktivnost bebe, tako što ćete svakog dana zabeležiti njene udarce. Ginekolog će vam dati instrukcije kako da brojite i kada treba da se javite ukoliko bude bilo potrebe.

• Snažan i uporan bol ili osetljivost u predelu stomaka.

• Vaginalno krvarenje

• Povećanje ili bilo kakva promena vaginalnog sekreta – ako postane vodenast, sluzav ili krvav (čak i rozikast). Napomena: nakon 37 nedelja, povećanje sekreta je normalna pojava koja može čak i da ukazuje da ćete se uskoro poroditi.

• Pritisak karlice ili osećaj kao da vaša beba gura na dole, bol u krstima (posebno ako je to novi problem za vas), grčevi ili bol u stomaku ili više od četiri kontrakcije u sat vremena (čak i ako nisu bolne)… Imate razloga za brigu samo ako primetite neki od ovih simptoma pre 37 nedelja.

Bolno mokrenje, malo mokrenja ili ukoliko uopšte ne mokrite.

• Često i obilno povraćanje ili povraćanje praćeno groznicom.

• Drhtavica ili visoka telesna temperatura.

• Vizuelni poremećaji kao što su dupla slika, zamagljen vid, zatamnjenje ili treperujuće svetlo.