Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sindrom iritabilnog creva teško se prepoznaje, a ovo su “okidači”

Bol u stomaku

Sindrom iritabilnog creva je sve češća pojava kod dece, prate ga ovi simptomi, a jedan je posebno izražen.

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je hronični poremećaj koji zahvata debelo crevo, karakteriše ga dug i jak bol u stomaku. Iako tačan uzrok ovog poremećaja nije poznat, osobe mogu da osete simptome zbog određenih problema sa varenjem hrane, ekstremne osetljivosti unutrašnjosti creva, pojačanog stresa ili previše bakterija u crevima.

Iako je ovo češći zdravstveni problem kod odraslih, sve više slučajeva se beleži i kod dece. S obzirom na to da se mališani često žale na bol u stomaku, roditelji to uglavnom pripisuju stomačnom virusu ili prejedanju. Međutim, ukoliko je konstantan to je prvi znak upozorenja koji ukazuju na problem iritabilnog creva. Simptomi koji prate ovu tegobu su:

-bolovi u stomaku koji se stalno vraćaju i duže traju
-promene u navikama pražnjenja creva, poput dijareje ili zatvora
-mučnina
-osećaj vrtoglavice
-gubitak apetita
-nadutost i grčeve
-pojačana potreba za pražnjenjem creva
-sluz u stolici

Kako možete da pomognete svom detetu da živi sa IBS-om?

Simptomi IBS-a mogu uticati na svakodnevne aktivnosti vašeg deteta. Možda će vam trebati plan za rešavanje problema kao što su ishrana, škola i emocionalno ili mentalno zdravlje. Da biste znali kako da pomognete detetu važno je da znate šta su okidače koji izazivaju simptome:

-Obilni obroci (tako da jedenje manjih obroka češće tokom dana može biti od pomoći)
-Masna hrana
-Mlečni proizvodi
-Stres

Ako se vaše dete teško nosi sa ovim zdravstvenim problemom, razgovarajte sa pedijatrom o daljim koracima, ali je vrlo moguće da će u plan lečenja da bude uključen i dečiji psiholog. Nakon što se dijagnostikuje problem, terapija može da bude u vidu lekova ali češće je promena ishrane i uključivanje tehnike opuštanja deteta.

Tagovi:
Pročitajte još: