fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sitan, ali bitan detalj koji je od velike važnosti: Znate li šta znače dlačice na automobilskim gumama

Automobil - guma

Kada se osvrnemo na dizajn i proizvodnju automobilskih guma, često previdimo sitne, gotovo nevidljive detalje koji igraju značajnu ulogu. Među takvim detaljima su i sitne dlacice koje se nalaze na površini guma koje ste tek kupili. Iako na prvi pogled izgledaju kao estetski nedostatak ili višak, ove dlačice imaju svoju svrhu u svijetu automobilizma.

Ove dlačice, na engleskom često nazivane “vent spews” ili “rubber hairs”, nastaju tokom procesa vulkanizacije gume. Vulkanizacija je proces kojim se sirovi kaučuk pretvara u čvrstu i elastičnu formu, a uključuje zagrevanje kaučuka uz dodatak sumpora. Tokom ovog procesa guma se stavlja u kalup pod visokim pritiskom, a sitne dlačice su zapravo rezultat kaučuka koji se istiskuje kroz male otvore u kalupu.

Pokazatelj da li su korišćene

Primarna funkcija ovih dlaka nije povezana s performansama guma na putu. Umesto toga, one služe kao indikator da je guma nova i nije korišćena. Ovo može biti korisno potrošačima koji žele da budu sigurni da kupuju potpuno nove gume, a ne one koje su već bile montirane na vozilo ili korišćene na neki drugi način.

Bitno je da znate da ne postoji određeni broj dlačica koje bi svaka guma trebalo da ima. Tačan broj ventilacijskih otvora zavisi od dizajna i veličine guma, ali svaka guma ih ima.

A šta ako ih nema

Takođe, nemojte da brinete ako ih vaša guma nema jer to nema nikakvog uticaja na sigurnu vožnju. Pošto se nalaze na delu gume koji ne dodiruje put, one nemaju uticaja na to koliko dobro vaša guma prianja na kolovoz kada je klizav.

Iako se ove dlačice troše i nestaju nakon nekog vremena korišćenja, njihova prisutnost na novim gumama pruža dodatnu sigurnost i garanciju potrošačima.

Tagovi:
Pročitajte još: