fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sklonite ih i imaćete bolji Wi-Fi: 7 stvari koje blokiraju vaš ruter

Ruter

Kada bežični internet signal, koji putem Wi-Fi rutera stiže do vaših telefona, laptopova, tableta i drugih gadžeta, bude blokiran ili otežan, i sam veza će biti slabija.

A osim problema sa samom mrežom, signal može da oslabi i kada se neki predmet ili uređaj nađe u blizini rutera.

Zato je portal IFL Science sastavio listu od sedam takvih predmeta koji nikako ne bi smeli da se nađu u blizini ovog uređaja ukoliko želite da u svom stanu imate kvalitetnu i stabilnu Wi-Fi vezu.

Akvarijumi / Velike posude sa vodom
Akvarijumi i velike posude sa vodom predstavljaju priličan problem za ruter zbog toga što “upijaju” radio frekvencije. Kod signala koji se širi na otvorenom, recimo kod javnih mreža, sličan problem se javlja zbog kiše, jer čak i kišne kapi delimično mogu da “upiju” signal i smanje pokrivenost bežičnim signalom.

Metalni predmeti / Ogledala
Ako je ruter smešten u blizini velikog ogledala, postoji mogućnost da signal bude oslabljen jer se “odbija” od njegovu površinu. Tako se u stanu javljaju “mrtve” zone, pa izgleda kao da uređaji ne mogu da se spoje na mrežu ma koliko blizu ruteru se nalazili.

Mikrotalasna
Mikrotalasne rerne takođe mogu da ometaju Wi-Fi signal zbog toga što taj kuhinjski uređaj ispušta male količine zračenja. On ustvari proizvodi radijski signal, koji se emituje na veoma visokoj frekvenciji.

Ta frekvencija, od 2.4 GHz, ista je kao frekvencija Wi-Fi signala, pa zato ne treba da vas čudi ukoliko tokom podgrevanja ručka neki od uređaja ostane bez internet signala.

Veliki predmeti
Ma koliko Wi-Fi signal bio tehnološki napredan i veoma koristan, vrlo ga je ometati različitim preprekama. Njegovi talasi su mnogo kraći od onih koji se koriste kod radio prenosa, pa će zbog toga lakše i gubiti snagu.

Zato će veza sa uređajima biti mnogo bolja ukoliko je prostor između njih i rutera slobodan. Ili, jednostavnije, ne stavljajte ruter iza kauča ili ispod ormara, bez obzira na to što biste voleli da vam prostor u sobi bude “očišćen” od previše predmeta.

Bežični telefon
Mnogi ljudi i dalje, u svojim kućama i stanovima, koristi fiksne telefona, a oni su danas uglavnom bežični. Problem može biti to što oni rade na približno istoj frekvenciji kao i ruteri, pa – ako su blizu – mogu da ometaju njegov rad.

Bluetooth uređaji
Slično bežičnim telefonima, signal iz rutera mogu da oslabe i uređaji koji koriste Bluetooth vezu, kao na primer bežične slušalice ili zvučnici.

Blizina je i ovde ključna, jer što su ti uređaji bliži izvoru signala, veće će biti smetnje. Odmaknite ih ili se udaljite, pa će ćete Wi-Fi signal biti jači.

Elektronski uređaji
Možda će zvučati kontradiktorno ako kažete da ruter neće raditi dobro kada su u blizini drugi elektronski uređaji, jer je njegova glavna funkcija da se povezuje sa njima.

Mežutim, ako ste ruter okružili uređajima koji ne učestvuju u tom prenosu signala, vrlo verovatno će doći do ometanja pošto se emituju frekvencije koje mogu da mu se nađu na putu.

Takvi uređaji su npr. DVD plajer, kućni bioskop, muzička linija, pa čak i monitori za bebe. Zato pomerite ruter od svih uređaja sa kojima nije direktno povezan.

Tagovi:
Pročitajte još: