Sledeća generacija planiranja gradova

Stručni tim JKP „Prostor“-a Sombor, iz Sektora za prostorno planiranje i projektovanje, učestvovao je na Panelu i radionici „Sledeća generacija planiranja gradova“ u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije i Privredne komore Srbije koja je bila održana prošl nedelje u Beogradu.

Primenom novih metodologija, predstavljenih na ovoj radionici, značajno su promenjene strategije urbanog planiranja, čiji je rezultat znatno kvalitetniji nivo života i povećana efikasnost  funkcionisanja gradskih infrastrukturnih  sistema  kao i otpornost na klimatske promene i vremenske ekstreme, koji su sve češći i kod nas. Ova rešenja, primenjiva su jednako na manja naselja, delove grada ili cele gradove, a sam koncept je zasnovan na integrisanom i interaktivnom planiranju u kom su od početka uključena sva javna preduzeća, a sva urbanistička rešenja podležu ponovnom zajedničkom razmatranju svih ustanova koje su dale uslove, gde se dolazi do mnogo racionalnijih, jednostavnijih i isplativijih rešenja.

Napredne tehnologije u prikupljanju, prečišćavanju otpadnih voda i recikliranju produkata njihove prerade, kao deo sistema integralnog planiranja razvoja i revitalizacije gradova, predstavio je profesor Čedo Maksimović koji je osmislio projekat Blue Green Dream. Postrojenja za prečišćavanje sa inovativnom tehnologijom već su instalirana u nekim gradovima u Mađarskoj, Holandiji, Francuskoj, Japanu, Kini… Između ostalog, ona zahtevaju znatno manju površinu (svega 20 – 30% u odnosu na postojeća postrojenja), mogu se izgraditi u urbaniim delovima, ekonomski su višestruko isplativa, ne šire  neprijatne mirise, prečišćavaju na različitim nivoima pa je prečišćena voda pogodna za različite namene.

JKP “Prostor” Sombor je uspostavio kontakt sa predavačima i Savetom zelene gradnje Srbije, te ih pozvao da predavanje o ovoj vrlo važnim temama održe i u našem Gradu, koji morfologijom, zelenilom i prostornim rešenjima ima sve preduslove da primeni mnoge od ovih inovativnih rešenja.