fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Slike jako prijaju bebama: Evo i zašto toliko vole ovakve slikovnice

Beba i slikovnica

Bebe nikada nisu premlade da bi uživale u knjigama. U stvari, stručnjaci preporučuju gledanje knjiga sa bebama još od rođenja, kako preporučuju na Usborne. Dok beba ne napuni 6 meseci, vid bebe još nije u potpunosti razvijen. Njihov fokus, dubina percepcije i raspon boja je izuzetno ograničen. Dok ne napune 3 – 4 meseca, njihov opseg vida je samo oko 6 do 8 cm – na sreću, ovo je savršena razdaljina da vaša beba gleda u vaše oči i vežba da se fokusira na vaše lice kada je hranite ili se mazite. Naučnici smatraju da je ovo namerna biološka osobina koja podstiče vezivanje i privrženost, dok se vaša beba oseća bezbedno u naručju svojih roditelja – nesvesna ogromnog novog sveta oko sebe. Dakle, omiljena stvar na koju vaša beba vežba fokusiranje jeste vi!

Međutim, bebama je takođe potrebna stimulacija i zabava – i koliko god mi to želeli, nemoguće je gledati u svoju bebu 24 sata dnevno. Naučnici se slažu da mlade bebe imaju veoma ograničen raspon boja. Od rođenja njihov vid je ograničen na crnu, belu i moguće nijanse sive, a zatim od 3. – 4. meseca počinju da razvijaju vid u boji, počevši od crvene. Svi stručnjaci se slažu da ako bebi pokažete crno – belu sliku visokog kontrasta – to će odmah privući njihovu pažnju i vaša beba će biti duboko zainteresovana. Zamislite da vidite tako uzbudljive i zanimljive nove oblike i slike u tako mutnom svetu!

Knjige sa jednostavnim, crno-belim slikama sa čistim, smelim linijama savršene su za male bebe. Crno-bele knjige za bebe pomažu u razvoju njihovih optičkih nerava, podstiču kognitivni razvoj i tako će postepeno učiti o svetu oko sebe, bez osećaja preterane stimulacije.

„Sve sa veoma očiglednim kontrastom – kao što su crno-bele ivice i linije je optimalan stimulans za vizuelni sistem. Ova vrsta stimulacije u osnovi pokreće sistem.” tvidi profesor Uša Gosvami, direktor Centra za neuronauku u obrazovanju Univerziteta Kembridž. Dakle, uz crno-belu knjižicu za bebe, privijte se blizu ili stavite bebu u krilo i zajedno gledajte crno-bele slike. Razgovarajte sa svojom bebom – recite im sve o slikama kako biste im pomogli da razumeju šta vide, pa čak i da ih uhvatite za ruku i pokažite na stvari na stranici i zajedno okrećite stranicu.

Tagovi:
Pročitajte još: