Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Socijalno preduzetništvo u ruralnim područjima“ – obuke za žene u organizaciji Centra za socijalni rad

U okviru projekta „Socijalno preduzetništvo u ruralnim područjima“, sufinansiran sredstvima Interreg- IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020, grad Sombor će obezbediti 30 000 sadnica lavande za žene, koje imaju želju da se bave poljoprivrednom delatnošću, ali i da budu deo socijalnog preduzetništva. Cilj projekta je da se utiče na poboljšanje položaja žena u lokalnoj zajednici, stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva kod žena.
Projektom je predviđeno da ženama koje budu uključene u projekat bude pružen set podrške kroz različite vidove obuka, od analize zemljišta, sadnje i uzgajanja lavande, proizvodnje i prerade eteričnog ulja i pomoć u plasiranju robe na tržište.
U cilju informisanja i uključivanja što većeg broja žena u projekat, u petak, 8. februara održana je informativna radionica u MZ Kljajićevo, u kojoj je učestvovalo dvadesetak zainteresovanih žena. O samom projektu, benefitima koje projekat nudi, kao i socijalnom preduzetništvu, govorili su saradnici na projektu Miodrag Tepavac, rukovodilac Službe lokalnih prava i usluga i Tamara Savović, rukovodilac Službe za zaštitu i podršku porodice ispred Centra za socijalni rad, i partner iz Novog Sada, Centar za proizvodnju znanja i veština, Dragana Rajić.
Socijalno preduzetništvo je poslovni koncept koji omogućava marginalizovanim grupama da se sa minimalnim resursima uključe i uz podršku i solidarnost dobiju mogućnost da rade. Takođe, izmenom socijalnih uslova života i organizovanjem žena u zajedničku mrežu koja je interesno povezana omogućava se pozitivan razvoj i konstantno redukovanje rizičnih faktora
Žene kao grupa su u nepovoljnijem položaju, često su izostavljene iz procesa donošenja odluka, planiranja i sprovođenja strategija na različitim nivoima. Položaj žena koje žive u seoskim područjima je nepovoljniji i pokazuje osobenosti kako u pogledu postojećih uslova, tako i u pogledu eventualnih rešenja .
Zbog toga je Grad Sombor, na osnovu brojnih istraživanja i pokazatelja uvideo potrebu za ovakvim oblikom organizovanja i pružanja podrške ženama u seoskim sredinama, te će se u narednom periodu, tokom meseca februara, obuke nastaviti u ostalim naseljenim mestima. Raspored informativnih radionica biće postavljen u prostorijama mesnih kancelarija.

Tagovi:
Pročitajte još: