fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šokantna istina o bakterijama: Doktori upozoravaju da mobilni u WC-u izaziva medicinsku katastrofu

Telefon i wc

Za mnoge ljude pametni telefoni su zamenili gomilu časopisa ili knjigu dok sede na WC šolji. Međutim, stručnjaci kažu da postoje dva jaka razloga da svoj mali svemoćni ekran držite podalje od kupatila.

1. Dobićete šuljeve

Kada skrolujete kroz pametni telefon dok ste u toaletu, „sedite na toaletu mnogo duže nego što bi trebalo“, kaže dr Džojs Park, dermatolog, čiji je video postao viralan upravo na ovu temu.

“Oblik toaletne daske je nagnut nadole, dizajniran da poveća pritisak kako bi pomogao pri pražnjenju creva“, objašnjava ona. Ali, preveliki pritisak nije dobra stvar, jer vas dovodi u opasnost od razvoja hemoroida, koji su zapravo otečene i upaljene vene oko rektuma ili anusa.

“Svi imamo ove vene u donjem rektalno-analnom području “, kaže dr Harika Balagoni, gastroenterolog i dodaje: “Ali kada sedite na toaletu dugo, posebno ako patite od gojaznosti ili ste trudni, onda ove vene počinju da otiču ili postaju veće, a tada se razvijaju hemoroidi.”

Naučnik Nejtan Prajs kaže da korišćenje telefona dok ste u toaletu “često znači naginjanje napred ili gledanje dole“ i da ovo držanje može “uticati na ugao rektuma, što ga čini izazovnijim za izbacivanje stolice i povećanje rizika od nepotpunog pražnjenja, što je situacija kad imate nuždu, ali se ne osećate kao da ste se potpuno ispraznili. To može biti problem jer povećava vreme koje provodite u toaletu, što pak izaziva hronični zatvora.

2. Mobilni će preneti bakterije van WC-a

Optimalno zdravlje creva nije jedini razlog zašto biste možda želeli da izbegnete unošenje telefona u kupatilo. Takva navika takođe može da poveća količinu bakterija koje nosite sa sobom. Jedno istraživanje je, na primer, pokazalo da vaš mobilni telefon može imati 10 puta više bakterija od prosečne daske za toalet.

U kupatilu može postati još prljavije, jer kada ispirate WC šolju, ona se isipira čistom vodom, ali mikroskopski sitne fekalne čestice takođe lete okolo.Zato se preporučuje da spustite poklopac pre nego što pustite vodu.

Ipak, ne morate biti potpuno preplašeni zbog bakterija na vašem telefonu jer mi generalno imamo jak imuni sistem, a naša tela stiču otpornost tokom dužeg vremenskog perioda.

Tagovi:
Pročitajte još: