Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šolc: “Nema razloga za brigu o nemačkim bankama posle bankrota banke SVB.”

Nemačka

Nemački kancelar Olaf Šolc (Sćolz) izjavio je da ne postoji rizik za nemačke banke posle zatvaranja američke banke Silicon Valley Bank (SVB) ocenivši da “zaista nema razloga za mnogo brige” zbog toga.

Bankrot SVB-a, izazvan masovnim povlačenjem uloga, podsetio je na veliku finansijsku krizu 2008. godine i izazvao veliku nervozu na finansijskim tržištima poslednjih dana.

Za Šolca, situacija nije uporediva, jer su zemlje izvukle “lekcije” iz prethodne krize.

– Sprovedene su velike reforme institucija javnog nadzora, i upravljanja bankama – rekao je nemački kancelar i dodao da su banke sada otpornije na krize.

– Jasna i jaka reakcija američkih, britanskih i evropskih vlasti, kao i Nemačke, pokazuje da se situacija veoma pomno prati i da se preduzima brza akcija, što je najbolje što se može učiniti za bezbednost – rekao je Šolc.

Nemačke vlasti su u ponedeljak ukazivale da nije bitan uticaj bankrota SVB-a, koji je u nedelju izazvao intervenciju američkih supervizora kako bi klijentima garantovali pristup njihovom novcu deponovanom u toj kalifornijskoj banci.

To je najveći bankrot neke banke u SAD od 2008. godine.

Stanje je ipak ocenjeno kao dovoljno ozbiljno da izazove sastanak u Nemačkoj u ponedeljak “kriznog odbora” Bundesbanke, Centralne banke, koje su odbile da komentariše situaciju.

Nemački organ za nadgledanje finansijskog sektora odbacio je bilo kakvu pretnju nemačkoj finansijskoj stabilnosti, navodeći da SVB “nije od sistemskog značaja”.

Tagovi:
Pročitajte još: