fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šolc po prvi put u Njujorku

Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovao je po prvi put u Njujork, gde će govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Šolc do sada nije nikada bio u Njujorku, ni u ulozi političara, ni privatno, pa će tek sada upoznati „grad koji nikada ne spava“.

Inače, ovo je prvi put posle 15 godina da će se nemački kancelar govoriti na Generalnoj skupštini UN.

Njegovo izlaganje planirano je za večeras u 19:30 časova po lokalnom vremenu.

Prema očekivanju nemačkih medija njegov govor biće jedna vrsta rata na daljinu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, jer će upravo glavna tema njegovog govora biti napad Rusije na Ukrajinu.

Inače, Šolc veruje da će svet u budućnosti imati više centara moći, te da će zemlje poput Indije i Indonezije, ali i Argentine i Senegala ubuduće imati veću ulogu u svetskoj politici, pa te države želi da „izvuče“ iz zagrljaja Putina.

Njegova poruka biće i da svetska zajednica ne sme dozvoliti da jedna velika zemlje može napasti manjeg suseda i tako pomerati granice.

Ako bi se tako nešto prihvatilo, upozorava, granice zemalja širom sveta bi bile ugrožene.

Šolc ostaje u Njujorku dva dana, a to vreme koristiće i za bilateralne razgovore.

Najteži razgovor imaće na početku boravka u Njujorku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je nedavno najavio da bi od naredne godine želeo saradnju sa Šangajskom organizacijom saradnje, a u tom savezu se nalaze Rusija i Kina.

Tagovi:
Pročitajte još: