fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Sombor na drugom mestu po broju kupljenih seoskih kuća putem konkursa Ministarstva za brigu o selu

Kuća

Prema podacima koje je iznelo Ministarstvo za brigu o selu, tokom prethodnog perioda je, putem konkursa za kupovinu nekretnina u selima širom Srbije, kupljeno 1631 kuća u preko 500 sela. Najjeftinija kuća koštala je oko 400 hiljada dinara, a maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u opštinama Sombor, Zaječar, Sečanj, Bojnik i Ćuprija.

Ovaj program podrške kupovine kuća na selu počeo je 2021. godine, a za ove potrebe opredeljeno je 1,7 milijardi dinara. Prema poslednjoj statistici, najviše nekretnina u protekle dve godine kupljeno je u Bačkoj Palanci, njih 110, dok drugo mesto zauzima Sombor, sa 93 kupljene nekretnine.

Uslovi za konkurisanje za subvencije su sledeći: mogu da se prijave osobe koje imaju manje od 45 godina, da onaj ko se prijavljuje nije vlasnik ili suvlasnik neke nepokretnosti na teritoriji Srbije, a takođe se od podnosioca prijave očekuje da nije u krvnom srodstvu sa onim ko prodaje nekretninu. Nekretnina koja se kupuje, seoska kuća sa okućnicom, mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se ne nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar neka od javnih službi, kao što su škola, pošta, zdravstvena ambulanta i slično. Nekretnina mora biti upisana u katastar nepokretnosti na ime prodavca, bez tereta i da je izgrađena uz građevinsku dozvolu.

Oni koji se prijavljuju, moraju se uklopiti u budžet od maksimalno 10.000 evra, a uslov je da vrednost seoske kuće sa okućnicom bude u granicama njene vrednosti na tržištu nekretnina. Takođe, oni koji kupe nepokretnost putem ovog konkursa, istu ne mogu otuđiti narednih 10 godina, od dana zaključenja ugovora.

Iz Ministarstva najavljuju da će uskoro biti otvoren novi konkursni krug, za tekuću godinu.

Tagovi:
Pročitajte još: