Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Španski ambasador tvrdi da je stav Španije jasan: Branimo teritorijalni integritet Srbije

Španija

Stav Španije je jasan – ne priznajemo jednostrano proglašenje nezavisnosti teritorije “Kosova” i branimo teritorijalni integritet Srbije, poručio je u razgovoru za “Politiku” ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina uoči šestomesečnog predsedavanja njegove zemlje Evropskoj uniji koje počinje sutra.

“Podržavamo posredničke napore EU u skladu sa uslovima Briselskog sporazuma i traženje načina normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koja bi dovela do konačnog rešenja sukoba. Ovaj stav se nije promenio, niti će se menjati, i to svi naši partneri odlično znaju”, rekao je španski ambasador.

Govoreći o proširenju EU, otporima i teškom otvaranju pregovaračkih poglavlja, Raul Bartolome Molina izjavio je da razume na zapadnom Balkanu postoje određene frustracije zbog činjenice da proces ne napreduje željenom brzinom, ali, kako je dodao, upravo bi to trebalo da bude podsticaj da se dalje radi na sprovođenju reformi neophodnih za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

On je dodao i da će najveći izazov tokom španskog predsedavanja EU biti sukob u Ukrajini i njegove posledice, ali da će biti i drugih poput potrebe za pronalaskom evropske strateške autonomije, postizanja dogovora na evropskom nivou u vezi sa migracijama, nastavak zelene tranzicije i progresivno smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.

“Apsolutno je neophodno da EU obezbedi sopstvenu stratešku autonomiju. To je rekao francuski predsednik Emanuel Makron, ali i drugi evropski lideri, a među njima i naš premijer Pedro Sančez. Rat u Ukrajini je pokazao da je takva autonomija apsolutno neophodna. Međutim, to ne znači da se distanciramo od SAD”, naglasio je ambasador.

On je dodao da strateška autonomija mora biti otvorena, i da u tom smislu SAD jesu i ostaće najvažniji partner EU u strateškim pitanjima.

Tagovi:
Pročitajte još: