Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Špijunski softver pronađen u aplikacijama preuzetim sa Google Play prodavnice

Đpijunaža

Kompanija za mobilnu sajber bezbednost “Prade” je upozorila korisnike Android uređaja da budu oprezni prilikom preuzimanja aplikacija sa Google Play prodavnice.

Ove nedelje su identifikovane dve aplikacije koje potencijalno predstavljaju ozbiljnu pretnju po privatnost i bezbednost korisnika.

Aplikacije “File Recovery & Data Recovery” i “File Manager” su otkrivene kao skriveni špijunski softver koji šalje osetljive podatke korisnika u Kinu.

Ove aplikacije su dizajnirane tako da rade neprimetno i prikupljaju informacije poput kontakata, fotografija, audio i video zapisa, lokacije u realnom vremenu i druge lične podatke.

Sve te informacije se potom prenose u Kinu, uprkos tvrdnji da aplikacije “ne prikupljaju nikakve podatke sa uređaja”.

Nakon što je problem prijavljen, Google je uklonio ove aplikacije sa Google Play prodavnice.

Međutim, prema procenama, oko 1,5 miliona korisnika je već preuzelo i instaliralo ove aplikacije na svoje uređaje.
“Prade” savetuje korisnicima koji su instalirali pomenute aplikacije da ih odmah obrišu sa svojih uređaja. Ako aplikacije nisu vidljive na početnom ekranu, korisnici treba da odu u listu aplikacija u podešavanjima telefona i tamo ih pronađu kako bi ih deinstalirali.

Ova upozorenja podsećaju korisnike da budu oprezni prilikom preuzimanja aplikacija i da redovno ažuriraju svoje uređaje kako bi se zaštitili od potencijalnih pretnji po bezbednost i privatnost.

Tagovi:
Pročitajte još: