Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Spisak stvari koje sa drugim detetom sigurno nećete raditi

Bio je to period dočekivanja vašeg novorođenčeta sa velikom dozom nestrpljenja, ali još većom opreznosti. A onda je red došao na drugo dete i prestali ste toliko brinuti. Postoji mnogo razloga zašto je sa drugim detetom jednostavnije, a mi vam donosimo pregled najvažnijih stvari koje ste prestale raditi s drugim detetom. Iskustvo je čudo.

Odlazak doktoru za svaku sitnicu

Verovatno ste dosad shvatile da postoje načini da pomognete detetu, bez da pozovete 17 puta pedijatra. Ono što vam je predstavljalo problem sa prvim detetom, sa drugim je samo sitni alarm da mu trebate pomoći, ali i da možete same dosta toga, jer nije potrebno paničariti i ići u bolnicu za svaku sitnicu.

Red, rad, disciplina

Obavezno i često pranje ruku? Da. Izuvanje u prisustvu novorođenčeta? Svakako. Ali dođe drugo dete i vi jednostavno prestanete raditi dramu oko svih tih stvari. Ne kažemo da zanemarite nivo higijene ili neke rutine, koje su došle kao posledica zdravih navika tokom dana, ali definitivno popustite u odnosu na prvo dete.

Pranje i čišćenje flašica i pumpica

flasica

Jednom dnevno ili jednom u dva dana je sasvim dovoljno da se one operu toplom vodom. Ali nema potrebe da panično čistite nakon svake upotrebe i pravite haos, ako nije očišćeno istog trenutka. Uostalom, znate to i same, zar ne?

Kupovina odeće

Sva ona euforija koja prouzrokuje peglanje kartica pre rođenja prvog deteta splasne kada se rodi drugo dete. Prvenstveno shvatite da nema potrebe bacati odeću od prvog deteta, jer dosta toga može obući i drugo. A osim toga shvatite i koliko toga vam ne treba. Nije baš da se beba od par meseci presvlači za sve prilike kao što ste ranije mislili.

Kursevi i radionice za mame

Dva puta sedmično na jogu za trudnice, jednom sedmično na kurseve i pripreme za porođaj. Vežbe poza, disanja, pripreme i onda rodite i shvatite da ne morate sve to proći ponovo. Naučili ste, shvatili ste i nastavljate sa drugim detetom i bez svih tih silnih priprema.

Samo kašasto

Znamo da volite pripremiti najbolju moguću hranu za vaše dete i učiniti je što mekšom, ali nakon prvih pola godine nema potrebe da se sve pravi u pire varijanti, već možete početi sa unosom malih količina tvrde hrane u njenom izvornom obliku. Možda nećete shvatiti to sa prvim detetom, ali sa drugim definitivno hoćete i onda ćete se setiti bespotrebne patnje oko pripreme svega ranije.

Uspavljivanje deteta, ali i sebe

Mame koje imaju dvoje ili više dece, znaju koliko je važno odmoriti se (ma koliko se činilo nemogućim) i zato su bolje u uspavljivanju dece, jer imaju više strpljenja i već znaju na koji način je to najbolje uraditi. A osim toga i kako uspavati sebe, ali i odmoriti u toku dana.

Brojanje meseci umesto godina

Ona ima dve godine. I imaće ih dok ne napuni tri. Nema potrebe da forsirate priču 38 mjeseci, jer je sasvim logično da nakon prelaska iz meseci u prvu godinu možete računati godine.

Postoji li nešto što biste dodale na ovu listu, a što ste naučile i primenile u podizanju drugog deteta?

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Tagovi:
Pročitajte još: