Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Srbija domaćin konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o inovacijama

Republika Srbija biće domaćin Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama 8. i 9. oktobra 2019. godine.
Kineski ministar za nauku i tehnologiju Vang Džigang, koji će i otvoriti ovu konferenciju, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od ponedeljka, 7. oktobra 2019. godine, kada su predviđeni bilateralni susreti sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.
– Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama, koja će svečano biti otvorena u utorak, 8. oktobra 2019. godine, okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Učešće na konferenciji, osim ministra za nauku i tehnologiju Kine, potvrdio je i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz NR Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.
Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemljama učesnica mehanizma Kina-CIEZ 17+1.
Posetioci konferencije, prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete primene 5G tehnologija kroz aktivaciju u prostoru u kojem se konferencija održava, da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima, kao i da pogledaju najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: