Srbija i Rumunija razvijaju potencijale reke Tamiš

Posle dve godine završen je projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije “Eko Tamiš-novi turistički proizvod” čiji je cilj bio da se razviju i na najbolji način iskoriste turistički potencijali reke Tamiš.
Tamiš izvire u severnom delu rumunskih Karpata i od brze planinske vode ulaskom u Banat pretvara se u lenju ravničarsku reku koja se kod Pančeva uliva u Dunav. Pominje se još u antičkim vremenima pod nazivom Tibiskus i vekovima su se uz reku dugačku 359 kilometara osnivala naselja. Danas Tamiš spaja sela i gradove dve države među kojima su najveći sa rumunske strane Karansebeš i Lugoš, a sa naše Pančevo.
Bogatstvo prirode i zanimljiva prošlost naseobina uz Tamiš nedovoljno su iskorišćeni u turističke svrhe i upravo zbog toga pokrenut je projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije “Eko Tamiš – novi turistički proizvod”.
Projekat je trajao dve godine, uloženo je oko 970.000 EUR od čega je 85 procenata finansirala Evropska unija. Kupljeno je par katamarana, više kanua i bicikala, postavljen mobilijar duž reke, obeležene staze, mapirane zanimljive lokacije.
Napravljen je elektronski vodič, a očitavanjem koda sa info table turisti trenutno dobijaju informacije o stazama za pešačenje i vožnju bicikla, lokacijama za pecanje, o plovidbi kajakom i katamaranom.
Projekat turističke promocije reke Tamiš završen je promo regatom od mesta Urseni kod Temišvara do Pančeva, gde je organizovana i vožnja katamaranom do poznatih kula na ušću Tamiša u Dunav.

Foto: dnaveh/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija