Srbija počasni gost Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019

Svečanim otvaranjem srpskog paviljonau kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, počeo je Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine CIFIT 2019, na kojem je Srbija počasni gost. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacije Srbije predvođeni ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zvaničnici kineske provincije Fuđijen na čelu sa partijskim sekretarom provincije Juom Vejgvom.
– Srbiji je ukazano veliko priznanje time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicija i trgovine u Kini, verovatno će vrlo brzo biti i jedan od najvećih sajmova ove vrste na svetu – rekao je Ljajić i dodao da veruje da se Srbija dobro i uspešno predstavila kao investiciona i turistička destinacija.
On je naveo da veruje da će Srbija tako povećati svoju vidljivost na tržištu Kine i da se nada da će obezbediti s jedne strane nove kineske investicije, a s druge strane veći plasman srpske robe na tržištu Kine.
– Zajednički nastup Srbije i Kine na toj manifestaciji potvrda je odličnih strateških i prijateljskih odnosa dve zemlje i dokaz da dokument o strateškoj saradnji Srbije i Kine “nije samo papir”, već da su naši odnosi sve bolji – kazao je Ljajić.
U srpskoj delegaciji su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, a na najvećem kineskom sajmu investicija predstavlja se 20 kompanija iz Srbije.
Fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme: uvođenju direktnih stranih investicija i kako ići u korak sa globalizacijom. Sajam organizuju Ministarstvo trgovine Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.
CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.
Sajam traje do 11.septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.
Foto: crystal51/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija