Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista, najviše zbog popravke zuba

Broj zdravstvenih turista u Srbiji godišnje raste za deset do 15% i trenutno ih je na godišnjem nivou između 40.000 i 60.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta), piše Politika.
Zdravstveni turisti mahom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, nešto manje iz ostatka Evrope, pogotovo centralne i Skandinavije. Najčešći su oni koji popravljaju zube, njih 80%, ali dolaze i zbog estetske i ortopedske hirurgije.

U Yuti navode da je Srbija u dentalnom turizmu jeftinija i do 50% nego bilo gde u Evropi, u plastičnim operacijama 35 do 40%, a u ortopediji 30%, dok je kvalitet usluga u mnogim segmentima bolji nego na ostatku kontinenta.

Od zdravstvenih usluga koje koriste stranci u Srbiji procentualno najmanje su zastupljene operacije promene pola.

Podaci iz klinika pokazuju da se u Beogradu godišnje izvede između 70 i 100 ovakvih zahvata, s tim da daleko najveći deo čine pacijenti iz SAD i Kanade, ali i Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i BiH, dok su zabeleženi i dolasci državljana Italije, Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije.

Strategijom razvoja turizma do 2025. godine Srbija je označila zdravstveni turizam kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede.

Foto: Minerva Studio/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija