fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Srpski doktor objasnio kako da prepoznamo dobru piletinu i sir na pijaci: Ako vidite belu mast, ne kupujte!

sir

Kad odemo na pijacu, na prvi pogled sve je divno, šarene se tezge od domaćih proizvoda. Ipak, bez obzira na raznolikost koju vidimo na prvi pogled, vrlo pažljivo treba da zagledamo sve što kupujemo, kako bi pazarili zaista udrave i kvalitetne proizvode.

Poznati srpski lekar, gastroenterolog prof. Dr Vojislav Perišić često daje veoma dobre i korisne savete, detaljno je jednom prilikom, tokom gostovanja u televizijskoj emisiji, objasnio kakvo meso nikada ne bi trebalo kupiti i šta je pokazatelj da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina.

– Nekvalitetna, zapamtite, bela masnoća, to je najgore. Kada vidite belu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači – hranjeno je koncentratom! Ako je bela mast na živini, ne kupujte – objasnio je Dr Perišić.

Potom je otkrio i kako da razlikujemo lažni sir od pravog:

– Prvi kriterijum je cena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam celom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam proverene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina – zaključio je doktor.

Tagovi:
Pročitajte još: