Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta ako dete pojede cigaretu? Dešava se češće nego što mislite, a 8 simptoma ukazuju da se otrovalo

Dete i cigare

Na internetu se često mogu naći poruke zabrinutih majki čija su deca nehotice pojela cigarete. Neko je pojeo jednu, a neko svih 10. Aif.ru je sastavio listu osnovnih preporuka o tome kako roditelji treba da se ponašaju u takvoj situaciji.

Koliko je opasno kada dete pojede cigaretu ili pikavac?

Ako je dete progutalo puno cigareta, onda postoji realna pretnja od trovanja nikotinom (moćnog neurotoksina), čak i smrti.

Simptomi trovanja nikotinom:

mučnina
povraćanje
ubrzan puls
promene krvnog pritiska
suženje zenica
grčevi i bolovi u stomaku
poremećaj svesti
koma
Lekari naglašavaju: što je dete mlađe, to su posledice trovanja nikotinom opasnije (za jednogodišnje dete samo jedna cigareta može biti fatalna).

Koliko nikotina ima u jednoj cigareti?

Narkolog Vasilij Šurov je u intervjuu za Life.ru rekao da jedna cigareta sadrži do 20 miligrama nikotina, odnosno 8-10 cigareta je 160-200 miligrama.

Najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje: Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši

Šta da uradite?

Odmah idite u bolnicu, najbolje direktno na odeljenje toksikologije. Tamo će dete biti podvrgnuto neophodnom pregledu, ispraće mu se želudac i pratiti stanje.

Samostalno ispiranje želuca (kod kuće) može dovesti do još većih komplikacija, pa je bolje verovati specijalistima i to ni ne pokušavajte.

Preventiva

Roditelji koji puše moraju da drže cigarete van domašaja dece. Ne ostavljajte ih na otvorenim policama ili stolovima bez nadzora, čak ni na nekoliko minuta. Verujte, ovo je dovoljno vremena da radoznala beba dođe do paklice cigareta i proguta komad cigarete.

Tagovi:
Pročitajte još: