Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta će doneti iPhone 15 Pro Max: Sve glasine i predviđanja na jednom mestu

iPhone 15

Sve što znamo o najboljem iPhone telefonu – glasine, predviđanja i rane informacije.

Iako su rane glasine tvrdile drugačije, analitičari su složni da će sledeći najbolji telefon u ponudi kompanija Apple biti iPhone 15 Pro Max, a ne iPhone 15 Ultra. Iako se ne očekuju prevelike razlike u odnosu na još uvek aktuelni 14 Pro Max model, kompanija Apple bi pravim nadogradnjama mogla da još jednom zada domaći zadatak konkurenciji, koji će kao i do sada mnogi kopirati – na ovaj ili onaj način.

Izrez prednje kamere – Dynamic Island – je zagarantovan, a najmoćnije performanse, dodatak periskopske kamere i novi materijal kućišta su samo neka od očekivanih poboljšanja. Hajde da vidimo šta znamo do sad.

iPhone 15 Pro Max dizajn i ekran
Prema glasinama koje su do sada stizale do nas, ove godine nam stiže novi dizajn, sa zaobljenim ivicama poleđine. Nisu svi ljubitelji trenutnog izgleda, pa je ova promena sigurno dobrodošla. Dodatno, očekuje se da će šasija ovaj put biti izrađena od titanijuma, što bi uređaj učinilo jačim i lakšim – značajna nadogradnja u odnosu na nerđajući čelik na aktuelnim modelima, koji je podložniji vidljivim oštećenjima u slučaju pada.

Još jedna značajna promena u dizajnu su “lažni” tasteri na ivicama uređaja. Novo rešenje će, poput HOME dugmeta na iPhone SE modelima, za osećaj kliktanja uposliti motor vibracije. Glasine takođe tvrde da tasteri za kontrolu zvuka više neće biti dva odvojena tastera, već jedan. Ove promene bi trebale da novi telefon učine otpornijim na vodu i prašinu.

Kada je ekran u pitanju, očekuje se da će iPhone 15 Pro Max imati istu dužinu dijagonale od 6,7 inča, kao i da ćemo ponovi videti dinamičku brzinu osvežavanja do 120 puta u sekundi zahvaljujući LTPO tehnologiji. Apple će sigurno čačkati boje i osvetljenost ekrana, a prema tvrdnjama koje nam stižu iz lanca proizvodnje, debljina okvira će biti rekordno mala – navodno, 1,55 mm (trenutno 2,17 mm).

Iako će ekran biti ravan, okviri navodno neće, pa bi mogli da vidimo pomalo uzvišen ekran nego što smo imali priliku tokom prethodnih godina.

iPhone 15 Pro Max kamere
Očekujte da izgled sistema kamera ostane manje-više isti. Tri modula kamere će opet biti na raspolaganju, a glasine o periskopskoj kameri, umesto telephoto, su sve glasnije. Pominje se mogućnost optičkog zuma do 6x, ali ostaje nam da sačekamo i uverimo se u to.

Iako bi rezolucija glavne kamere trebala da ostane na istih 48 MP, priča se da se Apple ovaj put odlučio na najmoderniji senzor kompanije Sony, koji bi trebao da ispravi neke nedostatke prethodnog modela, poput ekspozicije. Kako tvrdi poznati insajder Nikkei, “novi Sony senzor će duplirati saturaciju signala na svakom pikselu. Drugim rečima, novi ovaj senzor upija više svetla i smanjuje lošu ekspoziciju u određenim uslovima, omogućavajući kamera da jasno fotografiše lice, čak i kada subjekat stoji ispred jakog svetla”.

Kako saznaje Kuo, pouzdani analitičar, glavna kamera bi mogla da ima sočiva sastavljena od osam delova, umesto sedam, kako bi se smanjila distorzija slike.

Takođe kruže priče i o novom LiDAR senzoru, koji bi trebao da donese bolje performanse i efikasnost. Ovo ne bi samo uticalo na autonomiju baterije, već i na bolje fotografije u portret režimu, kao i unapređenje iskustva u aplikacijama proširene realnosti.

iPhone 15 Pro Max performanse i povezivanje
Kada su performanse u pitanju, sigurno nas očekuje novi A17 Bionic čipset, koji bi trebao da bude izrađen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu kompanije TSMC, dodajući bolju efikasnost i još više tranzistora.

Očekivana unapređenja u performansama se ne odnose samo na procesor i grafiku, već i na mašinsko učenje i procese zadužene za stvari kao što je proceusiranje slika ili upravljanje ličnim asistentom Siri.

Navodno su procurili i prvi rezultati sintetičkih testova u kojima je iPhone 15 Pro Max ostvario Single Core rezultat od 3.019 poena, odnosno 7.860 Multi Core na Geekbench 6 testu. Ukoliko su ove brojke tačne i ukoliko uporedimo rezultate testa sa Androidima, već sada se može reći da je Apple ponizio konkurenciju. Na istom testu, Galaxy S23 telefoni su ostvarili rezultat od 2.017 / 5.262 poena.

Što se povezivanja tiče, još uvek se ne zna da li će Apple doneti dvosmernu satelitsku komunikaciju kakvu smo videli na novi telefonima Huawei P60 serije, ali Wi-Fi 6E podrška je gotovo sigurna.

iPhone 15 Pro Max baterija i punjenje
Nije bilo glasina o kapacitetu baterije iPhone 15 Pro Max uređaja, pa očekujemo da vidimo istih 4.323 mAh i ove godine, uz možda poboljšanu autonomiju zbog efikasnijeg čipseta.

Nema ni spekulacija o snazi punjenja, koja je na prethodniku bila 20 W, daleko ispod konkurencije – čak 12 puta manje od telefona sa najbržim punjenjem na svetu. Međutim, ono o čemu jeste bilo informacija je odbacivanje Lightning i implementacija USB-C porta – konačno! Međutim, Apple ne bi bio Apple kada ne bi komplikovao stvari, pa prve informacije kažu da će se uređaj puniti sporije ukoliko kabl nije sertifikovan od strane giganta iz Kupertina.

iPhone 15 Pro Max premijera i cena
Apple će sigurno novu seriju uređaja, među kojom je i iPhone 15 Pro Max lansirati početkom septembra ove godine. Očekujemo da će cena ostati ista, mada se spekulisalo o poskupljenju od 100 dolara. Ne znamo da li ćemo i mi osetiti to poskupljenje ili je u pitanju odluka koja je rezervisana za američko tržište, ali to ćemo tek videti. Podsetimo, Apple je prošlog septembra podigao cene na većini tržišta širom sveta, ali ne i u SAD.

Tagovi:
Pročitajte još: