Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta da uradite ako beba nema stolicu nekoliko dana?

Beba i pelene

Masaže najviše pomažu ukoliko beba nema stolicu nekoliko dana, doktorka je otkrila jednostavan metod kako da joj pomognete.

Zatvor kod beba može da bude česta pojava, ali ne prevelik razlog za brigu. Ako se hrani maminim mlekom izostanak stolice se može tolerisati od sedam do deset dana, zato što se najveći deo iz majčinog mleka iskoristi. Ako je na mlečnoj formuli, taj vremenski period je obično kraći 2-3 dana, pod uslovom da beba zbog izostanka stolice nema nikave tegobe.

Međutim ako je beba nervozna i ima probleme sa gasovima i grčevima, izostanak stolice može da bude jako iscrpljujuć. Ukoliko niste sigurni da li vaša ima upravo ovaj problem, ovo su simptomi koje je važno da pratite:

-stolica koja je bolna i stvara poteškoće prilikom izbacivanja. Jednostavnim jezikom rečeno – beba se muči da kaki. To ćete prepoznati po tome što se beba sva zacrveni, plače, napinje.
-ako stolica izgleda kao glina, to može biti simptom zatvora.
-beba se napinje da kaki duže od 10 minuta, bez uspeha.
-gasovi izuzetno jakog i neprijatnog mirisa
-neraspoloženje i razdražjljivost kod bebe usled neprijatnih simptoma zatvora
-problemi sa spavanjem
-bebu boli stomak, tvrd je i naduven

Pre nego što odete kod pedijatra, najbolje je da probate sami da pomognete bebi masažom. Doktorka Džen Risou sa svojim dugodišnjim iskustvom rada sa bebama otkriva masažu i tačke koje je najbolje da blago pritiskate kako biste pre svega pokrenuli rad creva i time pomogli da se konačano olakša.

Na Instagramu je pokazala jednostavna metod koji se inače primenjuje u bolnicama. Bebu položite na stomak i sa prstima krenite blago da pritiskate dve tačke na krstima, potom ponovite isti postupak na repnom pršljenu kod guze, nakon toga blago joj savite noge ka guzi. Dr Džen napominje da se masaža radi pre obroka i kada beba nije nervozna ili pospana.

Pogledajte detaljno postupak i probajte:

Tagovi:
Pročitajte još: