fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šta da uradite ako dete voli više drugu osobu nego vas: Ne terajte ga da kaže suprotno – evo šta je rešenje

Mama i dete

Često nam nisu jasne dečije naklonosti. I dok se mnogi roditelji žale kako su preumorni i žele odmor od svoje dece, kada deca rutinski izražavaju jasnu preferenciju za jednog roditelja u odnosu na drugog, ili neku osobu vole više od njenih roditelja, to može biti srceparajuće iskustvo.

Često se dešava između supružnika: neko troši više vremena na brigu o deci (obično mama), ali onda iz nekog razloga, roditelj koji provodi manje vremena sa decom, ili koji se ne bavi svakodnevnim, ali neophodnim zadacima nege kao što su obroci, kupanje i pregledi kod doktora, dobijaju mnogo naklonosti i pažnje. To se takođe dešava kada oba roditelja rade dugo tokom dana van kuće, a drugi negovatelj – kao što su dadilja ili baka – preuzme primarnu odgovornost za dete tokom većine vremena.

Najbolja stvar koju treba zapamtiti u tim trenucima je da nikakvo odbijanje ne shvatate lično. To nema nikakve veze sa onim što vaše dete oseća prema vama, niti je znak kakva će biti vaša dugoročna veza. Trenutni izraz sklonosti – koji, pošto dolazi od deteta, očigledno nije duboko razmatran ili promišljen — nije odraz vaše veze sa tim detetom.

Ne pokušavajte da ga forsirate

Oni to mogu namirisati sa milju udaljenosti! Ali zaista, nema smisla prisiljavati dete koje je upravo odabralo tuđe ruke umesto vaših – ili detinjasto izbrbljalo da voli baku više od vas – da to preispitujete ili mu namećete osećaj krivice. Ako ništa drugo, ako insistirate na iskazivanju naklonosti vašeg deteta, verovatno vas neće odvesti daleko. Naklonost male dece se ne može naterati.

Zapamtite da deca brzo menjaju mišljenja

U zavisnosti od njihovog uzrasta i raspoloženja, deci se može očigledno činiti da više vole osobu sa kojom provode najviše vremena, ili osobu koja se najviše igra sa njima, ili osobu koja je najracionalnija i “zabavnija”, ili osobu koja ih teši. Koga preferiraju u bilo kom trenutku može lako da se promeni na osnovu okolnosti ili njihovog posebnog razvojnog prelaza. Puno puta deca samo deluju po instinktu i neposrednim potrebama i željama. Ako postoji jedan roditelj koga povezuju sa spavanjem, a slučajno su umorni, taj roditelj bi mogao biti broj jedan.

Mala deca isprobavaju ponašanje i reči da vide šta će izazvati reakciju. Ne zaboravite: svaka vaša pažnja je bolja nego nikakva. Tako paradoksalno, ako skočite kada dete kaže: “Volim tatu više od tebe!” samo ih ubeđujete da te reči imaju moć da privuku vašu pažnju… i samo će ih češće izgovarati.

Ali na kraju, važno je zapamtiti da mala deca još uvek ne razumeju moć reči i ne razumeju težinu reči roditelju, na primer, “Ne volim te”. Ovo su reči koje tek počinju da koriste, i sigurno nemaju zrelost da znaju svoju moć da utiču na emocije ljudi oko sebe. Kada trogodišnjak izgovori nešto što vam se čini mučnim, možete biti potpuno sigurni da ne razume šta govori; on sigurno ne pokušava da vas povredi.

Neće dugo trajati

Kako deca budu starija, deo emocionalne zrelosti koju će steći je sposobnost da prepoznaju ko su im pružaoci podrške i sadašnji staratelji. One veze koje su stabilne, stalne, pune ljubavi i podrške su one koje će im na kraju biti najbliže i najdraže. (Čak i u predtinejdžerskim ili tinejdžerskim godinama, kada emocionalna nestabilnost može ponovo da dosegne vrhunac, važno je zapamtiti da deca testiraju granice, pokušavaju da privuku vašu pažnju i eksperimentišu sa snagom svojih reči.)

Ne reagujte – pustite da prođe

Ključno je da ne reagujete na stvari koje odraslima zvuče uvredljivo, već od deteta, mnogo su više izraz trenutnog, instinktivnog osećanja. Ponavljam: Nije lično, i nema nikakve veze sa tim vas me ovo dete voli.

Deca kažu: “Volim baku više od tebe!”

Kažete: “Baka je super! I ja je volim.”

Dete kaže: “Ne želim da čitam knjigu sa tobom večeras. Želim samo da čitam sa tatom.”

Kažite: “Super, zabavite se. Javite mi ako se predomisliš.”

Dete kaže: “Voleo bih da mogu da živim u kući [prijatelja] — ona ima bolje igračke, a njena mama pravi bolju hranu.”

Kažite: “Pa, ne možeš da živiš tamo, ali možemo da odredimo datum igranja ove nedelje ako želiš.”

Ovo ne znači da deci treba tolerisati ukoliko govore stvari koje su nepoštovanje, pretnje ili nasilne. Te slučajeve bi svakako trebalo drugačije tretirati . Ovde smo se fokusirali samo na one nesvesne izraze sklonosti ili ljubavi koje deca izražavaju, a zbog kojih se roditelji nesvesno osećaju loše. Samo ih ne shvatajte previše ozbiljno!

Tagovi:
Pročitajte još: