Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta dete mora da zna kad ostaje samo kod kuće: Stručnjaci otkrivaju kada su mališani spremni za ovaj korak

Dete otvara vrata

U jednom trenutku moraćete da ostavite dete samo kod kuće, a pitanje je vaše procene kada je mališan spreman za to. Roditelji imaju dozu straha i brige kada dete ostaje samo kod kuće na neko vreme, što je sasvim razumljivo.

Ako se pitate kada dete može da ostane samo i šta sve treba da zna pre toga, psiholozi su objasnili i rešili roditeljsku dilemu.

Kada dete može da ostane samo kod kuće

“Pre ili kasnije, roditelji će morati da ostave dete samo kod kuće na neko vreme – to je važna faza u razvoju nezavisnosti kod mališana. Međutim, to zahteva određenu pripremu. Telefonski brojevi roditelji, baka, deka, kao i brojevi za hitne slučajeve treba da budu zapisani na papir i ostavljeni na mestu gde dete može da ih vidi, na primer, na ogledalo u hodniku ili na frižider. Dete mora da zna da koristi telefon, kako bi moglo da pozove nekoga ako za to ima potrebe”, rekla je za gazeta.ru psiholog Julija Tokarčuk.

Ona je pojasnila i da bi deca prethodno trebalo da nauče neka osnovna pravila za bezbednost kod kuće:

da ne otvaraju vrata strancima i da im ne govore da su sami kod kuće
da se ne naslanjaju na prozore
da ne izlaze sama na balkone
da ne uzimaju lekove bez znanja odraslih
da ne koriste šporet kada odrasli nisu u blizini
Psiholog Tokarčuk kaže da bi ova pravila deci trebalo često ponavljati i pričati im o različitim životnim situacijama, pitajući ih šta bi uradili u određenoj situaciji, objašnjavati im šta ne treba da urade i kakve bi mogle da budu posledice.

Kada dete ostaje samo kod kuće, važno je da proverite da su svi aparati isključeni, da lekovi ili neke hemikalije nisu ostavljene mališanu na dohvat ruke, da su zatvoreni vrata balkona i prozori.

Na početku dete od sedam ili osam godina možete da ostavljate samo na deset do 15 minuta, dok odete do obližnje prodavnice, recimo. Po povratku razgovarajte sa detetom šta je radilo u vašem odsustvu i pohvalite ga.

Kada ne treba da ostavljate dete samo kod kuće

Klinički i porodični psiholog Olga Boškova kaže da postoje brojne situacije u kojima nije preporučljivo ostavljati dete samo kod kuće, čak i ako mislite da je ono spremno za to.

Dete koje nije pošlo u školu

Čak i ako vam deluje da je vaše petogodišnje dete dovoljno samostalno i zna sva pravila kako bi ostalo samo kod kuće, nije pametno da ono ostaje samo kod kuće jer se može desiti neka nepredviđena situacija u kojoj neće znati kako da reaguje – recimo, požar u susedstvu.

Starije dete čuva mlađe

Čuvanje dece je odgovornost odraslih ljudi. Ukoliko se desi neka nepredviđena situacija, starije dete koje čuva mlađeg brata ili sestru možda neće znati kako da reaguje jer nema dovoljno veština ili iskustva za to.

Dete čuva odrasla osoba kojoj je potrebna nega

Ponekad roditelji ostave dete kod kuće sa bakom ili dekom koji se teško kreću i kojima je takođe potrebna tuđa pomoć. Dete jeste u određenom smislu pod nadzorom odrasle osobe, ali imajte na umu da se osobama kojima je potrebna tuđa pomoć neočekivano može pogoršati zdravstveno stanje – mogu da padnu, da imaju neki napad u zavisnosti od toga koji problem imaju itd. U takvoj situaciji dete neće znati kako da odreaguje.

Neko treba da dođe u kuću

U situacijama kada, na primer, u stan ili kuću treba da dođe kurir, majstor ili neka druga nepoznata osoba, nije preporučljivo da dete ostavljate samo, kako bi ono sačekalo tu osobu.

Tagovi:
Pročitajte još: