Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta dete treba da zna do 10. godine: Ovo je važnije od ocena – lekcije koje roditelji treba da ih nauče

Dete

Obrazovanje nije nimalo lako, a da bi dete izraslo u normalnog i pravednog čoveka treba ga od malih nogu učiti važnim stvarima.

1. Ne pravi diskriminaciju među ljudima
Bez obzira na pol, godine, nacionalnost, boju kože i materijalnu situaciju, prema svima treba postupati lepo i imati poštovanje. Treba da se ponašamo prema drugima onako kako bismo želeli da se oni ponašaju prema nama.

2. Ne plašite se grešaka
Učenje kroz sopstvene greške je sastavni deo života i u tome nema ništa loše. Niko na svetu nije savršen, svi greše, zato to ne treba posmatrati kao tragično, već raditi na tome da se greška ne ponovi, piše Zelena učionica.

3. Ne radite nešto što ne želite samo za odobravanje drugih
Deca često misle da je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, pa čine sve da je dobiju. Međutim, oni moraju da znaju da su stvari poput poštenja i poštovanja mnogo važnije od toga i traženja odobrenja od drugih, što često nije važno.

4. Uvek budite spremni da se branite
Naravno da je važno poštovati druge, ali je takođe važno braniti svoju poziciju i ne dozvoliti drugima da vas iskoriste. Dete ne sme da se oseća nesigurno, mora da zna da se njegovo mišljenje ceni.

5. Vodite računa o životnoj sredini
Poštovanje prirode je jednako važno kao i poštovanje drugih ljudi. Roditelji moraju biti primer koji će deca slediti celog života. Zagađivanje životne sredine, lomljenje grana i uništavanje cveća nikada se ne sme tolerisati.

6. Znanje je važnije od ocena
Ovo je važna lekcija za školarce. Deca treba da znaju da ocene nisu uvek odraz znanja i da je znanje mnogo važnije od ocena.

7. Ako nešto ne razumete slobodno pitajte
Postavljanje pitanja i radoznalost treba podsticati od malih nogu. Uvek je bolje pitati ako nešto ne razumemo, nego se praviti da nam je sve jasno. Tako se negira znanje.

8. U redu je reći „ne“
Važno je da dete zna da treba da kaže „ne“ vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima kada je taj odgovor odgovarajući. Izgradnja snažnog karaktera i ličnosti je važna jer će tada biti teže manipulisati detetom. Ova lekcija će mu dobro doći kada poraste.

Tagovi:
Pročitajte još: