Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta je otoreja kod dece i koji su simptomi: Kada počne da curi iz uha, idite odmah kod pedijatra

Bol uha

Nakon infekcije uha može doći do stanja koje se zove otoreja, što je prilično česta pojava kod dece: šta je to i kako to prepoznati?

Bol u uhu kod dece može biti praćen iscedkom materije koja može biti vodenasta, sa tragovima krvi, ili gusta i beličasta, poput gnoja. U ovom slučaju govorimo o otoreji. Takav iscedak može nastati nakon traume ili infekcije, kao što je otitis srednjeg uha.

Otoreja ili aurikularni iscedak se sastoji od curenja tečnosti iz uha. Iz tog razloga, ovaj simptom se ponekad naziva “curenje ušiju”. U većini slučajeva, to je tečni materijal, koji potiče iz spoljašnjeg slušnog kanala ili srednjeg uva, ređe iz unutrašnjosti lobanje. Vrste otoreje, odnosno iscetka:

serozni, tj. karakteriše se gubitkom vodenih supstanci
serohematski, ako je tečnost pomešana sa krvlju
sluzavo ili mukopurulentno, sa ispuštanjem gnoja ili guste, beličaste supstance
cerebrospinalna tečnost , takođe nazvana ‘otolikvoreja’
Koji su uzroci otoreje:

Najčešći uzroci otoreje:

akutna infekcija, odnosno iznenadna i ozbiljna, srednjeg uva (otitis media) sa perforacijom bubne opne
hronični otitis srednjeg uha, sa perforacijom bubne opne, holesteatomom ili oboje
infekcija spoljašnjeg uha (otitis ekterna)
Kod neke dece sa upalom srednjeg uha, bubna opna puca, oslobađajući inficirani materijal sakupljen iza bubne opne. Skoro uvek zaceli, ali može ostati mala perforacija, koja takođe može biti uzrokovana povredom ili operacijom. Kada je to prisutno, postoji rizik od hronične infekcije srednjeg uha koje mogu izazvati otoreju.

Postoje i ozbiljniji, ali na sreću retki uzroci otoreje, uključujući:

tumor ušnog kanala
prelom osnove lobanje
nekrotizirajući spoljašnji otitis
holesteatom, benigni rast u srednjem uhu sačinjen od beličastog epitelnog materijala
Simptomi otoreje kod dece

Glavni simptom otoreje je, kao što je pomenuto, ispuštanje materije iz uha, koja može biti bez mirisa ili sa mirisom. Može biti manje ili više gusta, bistra, žućkasta ili zelena.

Drugi uobičajeni simptomi otoreje uključuju:

bol u uhu
svrab
zujanje u ušima (tinitus).
Neki ljudi razviju teže simptome, posebno nakon nedavne povrede glave , kao što su:

groznica
eritem oko uha
gubitak sluha
disfunkcija kranijalnih nerva, kao što su otežano gutanje, govor ili gledanje
vrtoglavica
Infekcije uha: zašto su česte kod dece
Generalno, infekcije uha su češće kod dece zbog male anatomije Eustahijeve cevi , kanala koji povezuje srednje uvo sa nazofarinksom. Preovlađuju u prvim godinama života, a iako se mogu javiti u bilo kom trenutku, roditelji bi trebalo da vode posebnu pažnju tokom jeseni i zim , kada se infekcije respiratornog sistema povećavaju. Normalno, najčešći uzrok bolova u uhu kod male dece je akutna upala srednjeg uha , samo pomislite da većina ima barem jednu u prve 3 godine života. Otoreja je takođe češća kod dece, kod kojih je stanje obično povezano sa infekcijama uha.

Šta učiniti u slučaju otoreje kod dece
Ako primetite prisustvo jednog ili više simptoma otoreje, neophodno je da se odmah obratite svom pedijatru. Deca koja imaju otoreju zbog otitisa spoljašnjeg ili “uha plivača” mogu da smanje rizik nošenjem čepića za uši kada su u vodi.

Lečenje otoreje zavisi od uzroka pražnjenja. Ako je, na primer, posledica bakterijske infekcije u srednjem uhu, lekar može da prepiše antibiotike. Ako imate perforiranu bubnu opnu, ona može zaceliti sama za nekoliko nedelja. U nekim slučajevima, međutim, može biti neophodna operacija (timpanoplastika). Ako se sumnja da je povreda glave uzrok otoreje, vaš lekar će vas verovatno uputiti neurohirurgu na dalju procenu i lečenje.

Tagovi:
Pročitajte još: