fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šta je zapravo rep kod psa i čemu služi? Da li psi mogu da žive bez njega?

Pas

Ukoliko ste samo posmatrali neke pse sigurno ste uočili raznolikost repova – od onih koji podsećaju na raskošne pernate lepeze, preko moćnih repova s oštrim vrhom do uvijenih repića poput onih koje imaju prasići.

A šta zapravo predstavlja rep i koja je njegova svrha?

Rep je produžetak kičme, sastavljen od repnih pršljenova, mišića, tetiva, krvnih sudova, živaca i prekriven spoljnim slojem kože i dlakom.

Kod pasa, repna kičma može sadržavati od 6 do 23 izuzetno pokretnih repnih pršljenova, zavisno o rasi. Ova kombinacija anatomskih struktura omogućava psima da slobodno kreću repom gore-dole, levo-desno i u svim pravcima prema svojoj volji.

Rep ima ključnu ulogu u komunikaciji

Postoji mnogo teorija o ulozi repa kod pasa. Ispostavilo se da rep igra važnu ulogu u komunikaciji među psima. Položaj i pokreti repa mogu ukazivati na sreću, agresiju, stres ili druge emocionalne stanje kod ljubimca.

Vlasnici često primete da je položaj psećeg repa odličan pokazatelj za razumevanje šta pas oseća. Na primer, kada pas drži rep visoko i maše njime napred-nazad, obično je srećan. Kada pokaže interes za nešto ili nekoga, rep je obično uspravan.

Spušten rep obično ukazuje na strah ili potčinjenost. Kada se rep prebaci iz horizontalnog položaja u vertikalni i fiksira, to obično ukazuje na osećaj ugroženosti ili izazova. Ako je rep spušten i ljulja se levo-desno, to može ukazivati na zabrinutost ili nesigurnost kod psa.

Pored komunikacije, rep služi i za širenje jedinstvenog mirisa psa. To je razlog zašto dominantni psi često drže rep uspravno, dodatno naglašavajući svoj miris, dok se plašljivi i potčinjeni psi trude da sakriju svoj miris tako što spuštaju rep između nogu kako bi izbegli pažnju drugih pasa.

Rep igra ulogu i u održavanju ravnoteže u određenim situacijama, kao što su skakanje, penjanje, kretanje po neravnom terenu i plivanje.

Povrede i nepravilan položaj repa

Povrede repa mogu imati različite uzroke, uključujući razvojne anomalije, povrede tokom života (udarci, prelomi itd.), ili nepravilno zarastanje povređenih delova repne kičme.

Ako primetite bilo kakve nepravilnosti u položaju repa svog psa, bolnost, pomeranje ili oticanje, trebalo bi da posetite veterinara. Povrede repa, kao što su prelomi ili povrede bliže korenu repa, mogu uzrokovati probleme poput otežanog mokrenja ili pražnjenja creva. U takvim slučajevima, možda će biti potrebna amputacija repa kako bi se poboljšao kvalitet života psa.

Takođe postoji i pojava poznata kao “sindrom slomljenog repa” (cold water tail), često viđena kod pasa koji brzo mašu repom (posebno lovačkih pasa) ili pasa koji se kupaju u vodi koja je pretopla ili prehladna. Obično se radi o povredi mišića repa koja obično prolazi za jednu do dve nedelje.

Veterinar će moći precizno da utvrdi uzrok i prirodu povrede, kao i da odabere najbolji tretman i prognozu za oporavak, u zavisnosti od ozbiljnosti situacije.

Nisu svi psi rođeni s repom

Neki psi se rađaju s većim repom, dok drugi dolaze na svet s manjim (rudimentarnim) repom. U nekim slučajevima, amputacija repa može biti neophodna iz medicinskih razloga.

U svakom slučaju, psi bez repa mogu voditi srećan i punopravan život, i kvalitet njihovog života se obično ne narušava time što nemaju rep. Iako je lepo imati rep, pas se može sasvim dobro snaći i bez njega.

Tagovi:
Pročitajte još: