Šta kad vam PUKNE EKRAN telefona? Možete da probate nekoliko stvari…

Kada nam telefon ispadne, obično prvo pogledamo u ekran kako bismo se uverili da je sve u redu. Međutim, šta ako strada?

Zbog čega su ekrani telefona toliko osetljivi?

Odgovor na ovo pitanje krije se u ograničenjima materijala i tehnologija koje se danas koriste pri izradi telefona. Ako hoćemo uređaje koji su elegantni i tanki, ne možemo da očekujemo preteranu izdržljivost i čvrstinu, prenosi tPortal.

Problem nastaje kada se elastična potencijalna energija, u staklu ekrana, pri udaru pretvori u površinsku energiju. Tada ekran puca. Mnogi proizvođači eksperimentišu sa sve čvršćim vrstama stakla koje mogu upiti energiju nastalu udarcem, a većina njih meša cink sa aluminijumom.

polomljen ekran mobilnog telefona

polomljen ekran mobilnog telefonaFoto: Profimedia

Što uraditi posle nezgode?

Prvo proverite koliko je ekran oštećen – da li je u pitanju nekoliko ogrebotina ili je u pitanju “totalno” oštećenje? Postavite ga na čvrstu, ravnu, dobro osvetljenu površinu, pa polako probajte da ga uključite.

Ako je došlo do ozbiljnog oštećenja napravite odmah sigurnosnu kopiju (backup) važnih podataka i datoteka pre nego što prestane da radi. Ako ne želite da nosite telefon u servis (a ovo je u svakom slučaju preporuka), evo šta možete sami da uradite.

Selotejp

Ako telefon i dalje funkcioniše, pokušajte da ga prelepite slojem selotejpa ili neke druge lepljive trake. Ako pažljivo to uradite i sve ispadne kako treba, ne bi trebalo da bude problema dok ne nabavite nov uređaj.

Zaštitni sloj za ekran

Umesto lepljive trake možete da stavite zaštitno staklo na ekran – ovo će učiniti da vaš telefon bude funkcionalan bar još neko vreme.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako je oštećenje većih razmera, verovatno jedino trajno rešenje je zamena ekrana. To bi ipak trebalo da urade profesionalci, jer oni imaju svu potrebnu opremu, a i iskustvo.

Preuzeto: Srbija Danas