Šta nam to Microsoft opet “uvaljuje” sa novim ažuriranjem Windowsa?

Microsoft se devedesetih godina prošlog veka, zbog takve politike već jednom našao na udaru antimonopolskih organizacija, kada mu je bilo naloženo da korisnicima omogući izbor…

Sve više korisnika se po raznim forumima, ali i stručnih tech sajtova, kostatuju da se Windows 10 u poslednje vreme restartuje tokom rada, bez pitanja i traženja dozvole za to, nakon čega su se na računaru pojavljuju prečice do veb verzija Word-a, PowerPoint-a, Excel-a i Outlook-a, čak i kod korisnika koji ih pre toga nikad nisu koristili.

Šta više, bez obzira koji browser da je postavljen kao primarni, ove aplikacije se uvek pokreću iz Edge-a. Na taj način Microsoft reklamira svoje aplikacije i primorava korisnike da ih upotrebljavaju, što bi možda bilo u redu da je u pitanju besplatan operativni sistem, a svi znamo da Windows 10 to nije.

Uz to, osim što favorizuje Edge, korisnicima se daje pristup do “osakaćenih” veb verzija programa koje ne sadrže sve opcije, piše The Verge.

Microsoft se devedesetih godina prošlog veka, zbog takve politike već jednom našao na udaru antimonopolskih organizacija, kada mu je bilo naloženo da korisnicima omogući izbor pregledača koji žele da upotrebljavaju, a ne da forsira Internet Explorer.

Sada smo ponovo došli u istu situaciju, samo sa još izraženijim monopolskim ponašanjem. Ne samo da favorizuju brauzer koji ne možete da deinstalirate sa sistema, već “gura” i veb aplikacije koje se pokreću isključivo iz istog tog brauzera, prenosi PC Press.

Ovo bi se moglo nazvati opasnim presedanom Microsoft-a. Do sada su ovakva forsirana ažuriranja sistema bila upotrebljavana samo u slučajevima kada je bilo neophodno da se instaliraju važne bezbednosne zakrpe.

Sada je, međutim, kompanija počela na takav način da reklamira svoje proizvode, u pokušaju da izvuče još novca od korisnika Windowsa.

Prezeto: telegraf.rs